Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pastrnjak: aromatična biljka savršena za dobro zdravlje

Iako se često zamijeni za peršin, pastrnjak je biljka, uglavnom korištena kao začinska, koja ima mnoga druga blagotvorna svojstva.

Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja je itekako bogata eteričnim uljima, mineralima, vlaknima te raznim vitaminima kao što su B, C i E. Međutim, od svega navedenoga, pastrnjak se najviše koristi kao bogat izvor kalija što ga čini savršenom namirnicom za čuvanje zdravlja, posebice kada je u pitanju zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega.

Za što je sve pastrnjak dobar?

Jedno od najpoznatijih svojstava ove biljke jest ono diuretičko. Naime, kao takav itekako dobro služi za izbacivanje viška voda iz tijela. Osim toga, blagotvorno djeluje i kod:

Kako upotrebljavati pastrnjak?

Pastrnjak je moguće koristiti u cijelosti – od listova do korijena. Najčešće se koriste njegovi korijeni koje može dodati u razne juhe ili variva na isti način na koji dodajete i, recimo, mrkvu. Listove, s druge strane, možete koristiti kao začinsko bilje baš kao što koristite i biljku iznimno sličnu pastrnjaku – peršin.

Kada je riječ o čuvanju pastrnjaka, čuvajte ga u hladnjaku gdje ćete ga pohraniti u plastičnu vrećicu iz koje je prethodno istisnut sav zrak. Osim toga, trebali biste biti pažljivi s njim jer sadrži mnogo eteričnih ulja koji mogu izazvati alergijske reakcije. Stoga, obvezno operite ruke nakon što ste dirali pastrnjak.

Komorač pročišćuje organizam, štiti srce i smiruje upale!

Foto: Shutterstock

J. R. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo