Hrana i recepti

Hrana i recepti

Pistacijama se zaštitite od dijabetesa

Svakodnevna doza malenog zelenog orašastog ploda idealna je grickalica za zatomljivanje gladi, ali i držanje dijabetesa i bolesti srca pod kontrolom.

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje oko 300.000 osoba.

Tako tvrde indijski stručnjaci koji su ustanovili kako pistacije pomažu smanjiti količinu tjelesne masnoće i razinu kolesterola, što zauzvrat može zauzdati pojavu šećerne bolesti i bolesti srca.

Stručnjaci Zaklade za dijabetes Indije su pratili 60 osoba s metaboličkim sindromom (skupinom faktora rizika za krvožilne bolesti i dijabetes, poput povišene razine kolesterola, pretilosti ili visokog tlaka). Ispitanici su slijedili režim prehrane s malo masti, puno vlakna, a također su promijenili svoje životne navike – redovito su vježbali. Prvih 12 tjedana istraživanja polovica je ispitanika dobivala 15 posto potrebnog unosa kalorija u obliku pistacija, a sljedeća su 12 tjedana dobivali 20 posto svojih kalorijskih potreba ovim putem.

“Istraživanjem je otkriveno kako su osobe koje su jele pistacije smanjile količinu tjelesne masnoće, snizile razinu kolesterola – markera za upale i oksidativni stres u značajnijoj mjeri nego ispitanici kontrolne skupine”, objasnila je dr. Seema Gulati, koja je sudjelovala u istraživanju. Jednako tako se poboljšala situacija s kolesterolom.

Pistacijama se povećala razina adiponektina, kemikalije koja pojačava osjetljivost na inzulin te smanjuje izglede razvijanja ove bolesti.

Ako ste mislili kako možete neograničeno uživati u ovim grickalicama, prevarili ste se. S obzirom da su bogate mononezasićenim mastima i proteinima, ne biste smjeli pojesti više od 18 grama (30 komada) više od četiri puta tjedno.

Dijabetes tipa 1 se ne može
spriječiti, no tip 2 se može kontrolirati i čak spriječiti u više od polovice
dijagnosticiranih ako se bave tjelesnom aktivnošću i posvete pravilnoj prehrani. Zdravstvene posljedice dijabetesa su bubrežne bolesti, sljepoća, amputacija udova, srčane bolesti i
moždani udar.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo