Hrana i recepti

Hrana i recepti

Punjenim maslinama pobijedite žgaravicu

Žgaravica je osjećaj pečenja i boli iza prsne kosti, koji se može širiti u epigastrij (“žličicu”), ili u ždrijelo. Svi ljudi osjete žgaravicu ponekad, ali ako je učestala može biti simptom gastro-ezofagealne refluksne bolesti, gastritisa ili žučnih kamenaca.

Britanski istraživači sada su ponudili izvrsnu ideju kojom možete pobijediti ovaj osjećaj peckanja: jedite punjene masline!

Iako mnogi zaziru od raznih E-ova koji se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi dulje trajali, u ovom je slučaju jedan E odgovoran za smirenje žgaravice. E401 ili natrijev alginat koristi se za mijenjanje konzistencije proizvoda i djeluje kao stabilizator, a koristi se za povezivanje crvenog papara i maslina. Stručnjaci su ustanovili kako on može zaustaviti žgaravicu tako što sprječava vraćanje kiseline i drugih sadržaja iz želuca da se vrate u grlo.

Istraživači Sveučilišta Southampton su zaključili kako natrijev alginat pluta na površini progutane hrane u želucu te na taj način sprječava vraćanje hrane ili kiseline.

“Ovo je zanimljiva ideja. Koncept da natrijev alginat tvori gel nad sadržajem želuca kako bi se spriječio povrat sadržaja. Brojni se pripravci s alginatom koriste za žgaravicu, no njegova upotreba kod laringogaringalnog refluksa je korisna jer ne samo da sprječava vraćanje kiseline nego i drugog sadržaja iz želuca”, objasnio je dr. Marcus Harbord, gastroenterolog Bolnice Chelsea and Westminster, koji je komentirao istraživanje.

Iako i, primjerice, astma može uzrokovati žgaravicu, najčešće se javlja
nakon jedenja određene hrane. Pitate se koji su najčešći “okidači”
žgaravice? Svakako izbjegavajte citruse zbog pojačane količine kiseline u
želucu, alkoholna pića, cigarete, masnu hranu (sendviče s kobasicama,
hamburgeri, pomfrit), kofein, začinjenu hranu i umake za priloge ili
salate. Možda će okorjelim ljubiteljima čokolade najteže pasti zabrana
ove slastice koja je česti okidač žgaravice.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo