Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šest dobrih razloga da odmah pojedete jabuku

Jabuke nisu dobar izbor samo za one koji su na dijeti, jabuke pozitivno utječu na svačije zdravlje. Bile one crvene, zelene ili žute, trebali biste ih jesti svaki dan!

Jabuke su bogate mineralima, vitamina te su odličan izvor vlakana i iz tih razlog ih je bitno unijeti u svakodnevnu prehranu. Osim što ih možete jesti s korom, koja je iznimno zdrava, možete od njih napraviti čips, napraviti pitu ili dodati zdravom napitku.

1. Sadrže antioksidante

Iako većina voća i povrća sadrže antioksidante, jabuka ima jedan koji je odgovoran za borbu protiv šteta koje nanose slobodni radikali, a on se zove kvercetin. On će ojačati vaš imunološki sustav te zaustaviti razvoj raznih bolesti.

2. Čuvaju zdravlje očiju

Zahvaljujući antioksidantima, jabuka čuva i zdravlje očiju, točnije štiti od nastanka mrene. Velik broj studija upućuje na to da osobe koje jedu jabuke imaju manje šanse za razvoj ovog stanja.

3. Jabuke su bogate vlaknima

Biljna vlakna pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta. Pozitivno utječu na ljudsko zdravlje, te su korisna u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti. Hrana s visokim sadržajem vlakana zahtijeva žvakanje, a žvakanje stimulira sekreciju želučanih sokova. Prehrana koja obiluje biljnim vlaknima utječe i na smanjenu potrebu inzulina i poboljšanje regulacije glukoze kod dijabetičara, te na sniženje lipida i kolesterola u krvi

4. Pomažu detoksikaciji jetre

Jabuke su dobre i za zdravlje jetre. Ako je jetra zdrava, sposobna je držati štetne tvari van tijela bez procesa detoksikacije, a jabuka zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina C i A te magnezija, joda i bakra djeluje kao prirodan diuretik pa će tako štititi jetru, a samim time i cjelokupno zdravlje pojedinca.

5. Jabuke čuvaju zdravlje srca

Jedna od glavnih prednosti konzumacije jabuke je ta što čuva zdravlje srca. Kao što smo spomenuli, jabuka je bogata vlaknima koji smanjuju razinu kolesterola u organizmu, što palo smanjuje rizik od nastanka srčanog infarkta.

6. Pomažu pri gubitku kilograma

Vjerojatno ste čuli da osobe na dijeti moraju jesti puno manjih obroka na dan? Jabuka je jedan od tih manjih obroka koje biste trebali jesti, a to se posebno odnosi na jutra – ako želite skinuti suvišne kilograme.

Jabuke su siromašne kalorijama te će ugasiti osjećaj gladi – kada ste gladni, pametna odluka bi bila posegnuti za jabukom.

 

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo