U trendu su detoks sokovi, ali znate li tko ih ne smije konzumirati? Evo odgovora - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

U trendu su detoks sokovi, ali znate li tko ih ne smije konzumirati? Evo odgovora

Možda to niste znali, ali detoks sokovi nisu za svakoga.

Svi znaju tko je dr. Lejla Kažinić Kreho, kreatorica dr. NB i Nutrition Diagnostic Centra u kojem možete uživati i u delicijama koje nude zdravlje, podržavaju mladolikost te pružaju energiju. U njezinim detoks receptima i sokovima ćete sigurno uživati i zaboraviti na zabludu da zdravo nije i ukusno, a nama je odgovorila na dva ključna pitanja:

1. Možemo li “preživjeti” dan samo na smoothieju?

U zadnjem dijelu, knjizi Antiageing Prehrana, puno piše o upravo o tom pitanju jer je i znanstveno dokazano da bismo trebali dva dana u tjednu biti na energetski deficitarnom programu i da ovakav nazovimo ga kalorijsko-nutritivni šok ima izvrsne zdravstvene benefite i pozitivne metaboličke anti-aging učinke.

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva zašto izbjegava mliječne proizvode i koje namirnice obožava

“Bilo bi dobro dva dana u tjednu odabrati detoks program bilo da je to detoks s juhama ili samo sokovima kada tijelo uvodite u energetski deficit i odmarate vitalne organe. Ono što bih naglasila da nikada nisam dala nekoj osobi samo isključivo sokove duže od dva dana jer u datom trenutku mora uvesti biljnim vlaknima bogat proizvod koji se metabolizira u crijevima i tako akumulirane toksine potjera izvan tijela tijekom detoksa jer u protivnom kod nekih nakupljanje viška cirkulirajućeg toksina može izazvati neželjen zdravstveni učinak”, naglašava liječnica.

Pojašnjava kako se svaki medicinski detoks koji traje više od pet dana mora kontrolirati medicinskom analizom tijela kako bi svaki klijent vidio metaboličke promjene. Važno je da medicinski detoks bude usmjeren na gubitak viška masti, naročito opasne visceralne masti, izbaciti višak šećera i vode iz tijela uz održavanje mišićne mase. Svjesna je, navodi, da su danas takvi sokovi postali “in”, ali ih i svatko nudi, no bez prethodnog iskustva, odnosno znanja fiziologije i patofiziologije tijela.

“U naše prostore dolaze sve generacije, neki s teškim oboljenjima poput karcinoma, Parkinsona, dijabetesa tip 2, hiperinzulinemije, GERB-a, neplodnosti, hormonalnog disbalansa… Popis bi bio odista dug, sve do osoba koje žele održati svoje zdravlje, energiju i ljepotu ili postići bolji sportski uspjeh… Moji klijenti često su moji kolege liječnici osobe čiji posao zahtijeva česte stresne situacije. Podjednako mi dolaze i muškarci i žene, no nekad se dogodi da imamo više muških klijenata. No dolaze mi i naši vrlo poznati profesionalni sportaši koje možete nekada vidjeti na društvenim objavama kao i naša najtrofejnija sportašica Sandra Perković “, pojašnjava.

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva sve što morate znati o detoks sokovima i jesu li oni dobar izbor za vas

2. Tko ne bi trebao koristiti detoks sokove?

Uvijek morate voditi računa o svojim individualnim karakteristikama kada kreirate detoks program. Naročito je ovo važno za one kojima je dijagnosticirano neko stanje ili bolest te koji uzimaju neku sintetsku terapiju, da ne bi došlo do interakcije hrane i sintetskog lijeka. Stoga bi preporuka za ovu skupinu bila da se savjetuju sa stručnom osobom i to je važno ako se radi o trudnicama, dojiljama, kada se program može prilagoditi ovisno o trimestru, a kod dojilja voditi računa što se nalazi u datom soku i hoće li neki od sastojka uznemiriti bebu preko dojenja. Definitivno djeca u razvoju ne smiju ići ni na bilo koji vid detoksa, no određene proizvode mogu konzumirati da bi osvježili tijelo, dali boost ako se radi o mladim sportašima, izbacili toksin ako su skloni aknama…

 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo