Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ublažite stres na poslu hranom

Kada govorimo o stresu, najčešće je riječ o stresu na poslu. Puno osoba, osobnosti, načina ophođenja i komuniciranja na jednoj hrpi može biti frustrirajuće i zbunjujuće. Ako još tome dodate zadatke kojima ste zatrpani i rokove, dobijete tempiranu bombu koja će opaliti na vaše zdravlje.

Puno smo pisali o načinima na koje se možete nositi sa stresom i umanjiti njegove negativne posljedice (Kako napuniti baterije i odreći se stresa?), no ovoj ubojici suvremenog doba možete doskočiti i mudrijom prehranom.

Orasi

Prehrana bogata orasima i orahovim uljem može pripremiti organizam za bolje podnošenje stresa, otkrili su znanstvenici Pennsylvania State Sveučilišta. Oni su prije svega željeli otkriti kako namirnice koje sadrže višestruko nezasićene masti utječu na krvni tlak tijekom mirovanja kao i za vrijeme stresa.

Sok od nara

Ako ste zatrpani poslom i ne znate na koju stranu krenuti zbog previše zadataka, popijte čašu soka od nara, savjetuju stručnjaci. Tako ćete se osjećati bolje i porast će vam volja za poslom. Sok od nara pravi je odgovor na stres, tvrde škotski stručnjaci. Oni su do ovog zaključka stigli nakon što su u analizirali podatke skupine ispitanika koji su dva tjedna svakodnevno pili pola litre soka od nara. Izmjeren im je puls prije i poslije studije, a također su ispunili detaljni upitnik o svom raspoloženju na radnom mjestu.

Nakon dvotjednog konzumiranja ovog soka, svi su ispitanici bili “inspirirani, ponosni, aktivni i entuzijastičniji“. Također su u manjoj mjeri bili opterećeni stresom, nervozni, manje su osjećali krivnju ili sram.

Tuna

Tuna je namirnica koja čuva naše srce i krvne žile jer sadrži velike količine omega-3 masnih kiselina. Čak je i jedna konzerva tune dovoljna za pokrivanje tjedne potrebe omega-3 masnih kiselina. Ona je također dobar izvor proteina i mnogih nutrijenata.

Vitamin B

Australski istraživači Sveučilišta Svimburne preporučuju konzumaciju vitamina B ako želite umanjiti stres. Procijenili su s kojim je stupnjem stresa na poslu suočeno 60-ero ispitanika na početku studije, 30 dana poslije i 90 dana kasnije. Polovica ispitanika je uzimala dodatke prehrani s vitaminom B, dok su drugi ispitanici uzimali placebo.

Na kraju su stručnjaci ustanovili kako su osobe koje su uzimale vitamin B osjećale manje stresa na poslu na kraju struje nego tri mjeseca prije. S druge strane, ispitanici placebo skupine nisu pokazali nikakvu promjenu.

“Snižavajući stres također možemo sniziti rizik od zdravstvenih problema, kao što su krvožilne bolesti, depresija i tjeskoba”, izjavio je voditelj studije Con Stough. Vitamin B možete “pronaći” u piletini, ribi, mlijeku, žumanjku, cjelovitim žitaricama i grahu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo