Hrana i recepti

Hrana i recepti

Vitamini i minerali iz hrane gode zdravlju!

Vitamini, minerali i elementi u tragovima pripomažu dobroj izmjeni tvari u organizmu, a svima im je zajedničko to što ih tijelo ne može samo izgraditi, pa ih valja unositi jelom.

Zdrav, dobro uravnotežen jelovnik zadovoljit će sve potrebe, uporno naglašavaju prehrambeni stručnjaci, a takvim se jelovnikom može smatrati onaj koji svakoga dana sadrži namirnice iz ovih sedam skupina: 1. mlijeko, sir i mliječni proizvodi; 2. meso, kobasica, riba, jaje; 3. kruh, pahuljice od žitarica, riža, tjestenina, krumpir; 4. povrće; 5. voće; 6. masnoće, ulje, maslac; 7. napici.

lOči

Vitamin A: Koristi vidu, koži i rastu. Ima ga u maslacu, margarinu, jajetu, marelici, kelju i jetri, a u obliku betakarotena u zelenom lisnatom povrću.

Koža

Vitamin B 6: Važan za kožu, štiti od grčeva i mučnine na putovanju. Ima ga u mesu, jajetu, lokardi, lososu, neoljuštenoj riži, leći, banani i zemnom orahu.

Kosti

Vitamin D: Dobar za kosti i zube, štiti od rahitisa, tuberkuloze i osteoporoze. Ima ga u maslacu, margarinu, ribi, žumanjku, gljivama i mlijeku, a uz pomoć sunčeva svjetla stvara se u koži.

Srce

Organske kiseline: Štite od slabokrvnosti, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i deformacija u još nerođena djeteta. Ima ih u zelenom povrću, kvascu, bubregu i jetri. 

Živci

Vitamin B 12: prijeko potreban za stvaranje krvi i za živce. Ima ga u mesu, mlijeku, svježem siru, siru, jajetu, ribi i jetri.

Mozak

Vitamin B 1: nužan za duhovnu i tjelesnu sposobnost. Ima ga u svinjetini, salati glavatici, rajčici, kvascu, jetri, mlijeku, neoljuštenim žitaricama, krumpiru.

kIzmjena tvari

Pantotenska kiselina: važna za cjelokupnu izmjenu tvari. Ima je u mesu, ribi, mlijeku, krumpiru i povrću.

Žlijezde

Vitamin E: važan za plodnost, štiti srce i krvotok. Ima ga u orahu, sjemenkama, žitaricama, neoIjuštenoj riži, povrću, ulju od sjemenki suncokreta, kukuruza i soje, neoljuštenim žitaricama i ribi.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo