Za nesanicu birajte kamilicu, a za energiju zeleni čaj: za što su dobri drugi čajevi? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za nesanicu birajte kamilicu, a za energiju zeleni čaj: za što su dobri drugi čajevi?

Foto: Shutterstock

Vrline čajeva dokazuju se skoro pa svakodnevno, a njihov ugodan okus i miris osvježava i smiruje!

Čajevi su potekli iz Azije, a još uvijek su Azijci jedni od onih koji najviše čaja i konzumiraju, uz Britance, naravno.

Zeleni, crni, bijeli, čaj od đumbira i peperminta, čajevi ljekovitog bilja… sasvim je svejedno, ovaj topli napitak, ako ga svakodnevno pijete, zasigurno će ojačati vaš imunitet, učvrstiti zdravlje i pomoći vam da se opustite.

Iako takav utjecaj ima skoro svaka vrsta čaja, ipak postoje oni koji su za određena stanja bolji od drugih.

Čajevi za buđenje i energiju

Matcha čaj

Matcha čaj koristi(o) se još u starim japanskim ceremonijama, a radi se o čaju u prahu koji ima intenzivnu zelenu boju. Radi se o vrsti zelenog čaja, čija je priprema kompliciranija nego priprema zelenog čaja, pa mora biti svježe pripremljen. U matcha čaju se nalazi dva puta više kofeina nego u kavi, a uz to dolazi i s neizmjerljivim brojem antioksidansa, vitamina i minerala. 

Zeleni čaj

Iako matcha ima više antioksidansa, vitamina i minerala, zeleni čaj se naziva i čaj “čuda”. Naime, on sadrži antioksidanse pod nazivom polifenoli, koji “guše” slobodne radikale, a smanjuje i kolesterol te su mu dokazana antikancerogena svojstva. Kao i kava i matcha, sadrži kofein, a šalica zelenog čaja sadrži od 24-40 miligrama kofeina, što je znatno manje od šalice kave, no pijući zeleni čaj s kofeinom ne možete pretjerati, a bit ćete puni energije!

Pepermint

Iako ne sadrži kofein, čaj od peperminta će podignuti i pojačati koncentraciju i fokus na rad. Istraživanje, provedeno na Sveučilištu u Cincinnatiju, pokazalo je kako i sam miris potiče razinu koncentracije, baš ono što vam je potrebno rano ujutro.

Čajevi za spavanje i smirivanje

Kamilica 

Kamilica je, uz zeleni čaj, možda jedan od najkonzumiranijih čajeva diljem svijeta, a osim što je dobra za probavu, kamilica smiruje i pomaže da se opustimo, te zbog toga i da lakše zaspimo. Kada vas uhvati nesanica, pokušajte si spremiti šalica čaja od kamilice te uživajte u osjećaju smirenja.

Lavanda

Slično kao i kamilica, i čaj od lavande smiruje naše tijelo i mozak te može pomoći kod nesanice. Također, ako se osjećate tužno i bezvoljno, čaj od lavande će pomoći!

Čajevi protiv simptoma prehlade

Čaj od echinacee 

Radi se o čaju koji brzo ojača imunitet te je zbog toga lakše boriti se protiv simptoma prehlade, kao i potpuno se zaštiti od iste.

Bijeli čaj 

Bijeli čaj ima antibakterijska svojstva, pa zbog toga štiti i od prehlade i gripe, kao i što će olakšati simptome i oporavak onima koji su se već razboljeli.

Čajevi za bolju probavu i smirivanje mučnina

Čaj od limuna

Mnogi su dobrotvorni učinci ovog ukusnog čaja, a osim što smanjuje rizik od raka (zbog vitamina C), također i jača imunitet i olakšava probavu. Čaj od limuna smirit će mučnine, kao što će i otkloniti zatvor.

Đumbir 

Čaj od đumbira aktivira i potiče probavu, a smirit će i mučnine koje osjećate, čak i onu uzrokovanu pretjeranim unosom alkohola.

Saznajte i koji je pravi odgovor na vječnu debatu: piti kavu ili čaj? Pogledajte i kako pravilno pripremati čaj!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo