Hrana i recepti

Hrana i recepti

Živjeti s dijagnozom autoimune bolesti: Zbog kasne dijagnoze celijakije ne smije jesti velik broj namirnica

Kad pitate Helenu Jakoliš kako bi se predstavila, kaže da je autorica knjiga zdrave prehrane i holistička nutricionistica.

No njena inspirativna, zanimljiva i poučna priča kreće od činjenice da se suočila s bezbroj dijagnoza tijekom života dok prije sedam godina nije otkrila da boluje od celijakije. Kako bi pomogla sebi, ali i drugima, krenula je u potragu za receptima koji pomažu svima onima kojima je puno toga u prehrani zabranjeno… Pokrenula je blog Zdravo i slasno, 2016. izdala svoju prvu knjigu, a nedavno je objavljena i njena druga knjiga “Zdravo i slasno bez glutena II – Sve bolesti započinju u crijevima”. Kako nam kaže, ta druga knjiga nije samo kuharica nego i veliki priručnik o zdravlju na 450 stranica.

Namijenjena je svima koji žele upoznati holistički način života, imaju autoimune bolesti ili limfedem, žele postići optimalno zdravlje i preuzeti odgovornost za sebe te pravilnim odabirom hrane pomoći okrepljenju tijela, uma i duha, ali i onima koji imaju sindrom propusnih crijeva, Candidu, SIBO, teške metale i parazite te traže recepte bez alergena: glutena, mlijeka, jaja, kvasca, šećera i žitarica.

Donosimo vam njenu priču o početku otkrivanja bolesti do problema s kojima se oboljeli od celijakije svakodnevno susreću.

Celijakija: Oboljeli u strahu od glutena ograničavaju prehranu što dovodi do anemije i drugih bolesti

 

O otkrivanju bolesti…

Do 17. godine bila sam zdrava i vesela djevojka koja je živjela punim plućima i uživala u mladenačkim danima. A onda se moj život preokrenuo, kao što se okreće kolo sreće, za nekoga u pozitivnom, a za nekoga u negativnom smjeru. Punih 7 godina proživljavala sam tešku životnu krizu, dok se moj zdravstveni karton punio raznim dijagnozama (aspirinska astma, hipertenzija, tahikardija, alergije na hranu i lijekove, neutrofilna anemija, osteoartroza, osteoartritis, hipogonadotropni gonadizam, hipopituarizam, mali dobroćudni tumor na hipofizi, potpuni gubitak menstruacije u 21. godini, intolerancija laktoze, malapsorpcija fruktoze, hemangiom, mikroskopski kolitis, statička inkontinecija… ).

Na preporuku liječnika koristila sam razne suplemente i po 30 tableta dnevno od kojih mi je bilo sve lošije. Obilazila sam razne liječničke ordinacije, no iz svake ordinacije izašla bih s još većom zagonetkom. Nakon sedam godina trnovitog puta došao je i taj dan kada me je dijelila tanka linija između života i smrti. Dok sam se lagano gasila i nestajala, zahvaljujući stručnom timu moj život je spašen, a ja sam saznala da je uzrok svih mojih problema bila podmukla autoimuna bolest s 1000 lica – celijakija. Iz tunela punog tame ugledala sam svjetlost i proslavila svoje novo rođenje.

O bezglutenskoj dijeti kao doživotnom lijeku…

Bila sam fizički i mentalno iscrpljena i znala sam da mi je potrebna promjena u kojoj neću osjećati kronični umor i brojne simptome. Prešla sam na striktnu bezglutensku dijetu koja mi je jedini doživotni lijek. Iz prehrane sam izbacila sve industrijske prerađevine, uključujući i one bezglutenske čiji sastav obiluje aditivima, konzervansima, šećerima i lošim masnoćama. Na vrijeme sam spoznala lukavost prehrambene industrije u proizvodnji bezglutenskih proizvoda koji su dizajnirani tako da pojedemo što više „skrivenih šećera“, što nas dovodi do ovisnosti o njima. Samo zbog toga što neki proizvod nosi oznaku „bez glutena“, ne znači da je bolji ili zdraviji izbor od ostale konvencionalne ponude. Dugoročno, takva prehrana može dovesti do pomanjkanja nutrijenata i razvoja drugih bolesti. Pored svih ograničenja ipak mi je bilo važno hraniti se zdravo i zato sam odlučila svoju prehranu formirati na prirodnim namirnicama u njihovu izvornom cjelovitom obliku.

O pokretanju bloga…

Kada sam uvidjela da se većina mojih zdravstvenih problema odnosi na probavne probleme, usredotočila sam se na liječenje crijeva. Prihvatila sam pravu hranu kao lijek i iz dana u dan počela se osjećati bolje, no prehrana bez glutena nije riješila sve moje tegobe. Naime, pored glutena nisam smjela konzumirati više od 80 posto drugih namirnica. Zbog samog tijeka svih mojih dijagnoza tijekom svih ovih godina razvila sam alergije i preosjetljivost na brojne druge namirnice uključujući jaja, mliječne proizvode, rižu, kukuruz, kvasac i mnoge druge. S obzirom na to da sam za nutricioniste bila prekompliciran slučaj i da mi nisu uspjeli sastaviti jelovnik s mnogobrojnim ograničenjima, počelo je moje traganje za receptima kako bih osmislila način prehrane za sebe, ali i za mnoge druge kojima je puno toga zabranjeno. Otvorila sam blog Zdravo i slasno, dijeleći ondje svoje recepte i iskustva.

Simptomi na koje obavezno reagirajte: Kod odraslih celijakija može biti prikrivena drugim bolestima!

O zdravoj prehrani koja ne mora biti dosadna…

Iz dana u dan osjećala sam se sve bolje, uspjela sam se “skinuti” s puno konvencionalnih lijekova, a moji nalazi nikada nisu bili bolji. Paralelno s time otvorila sam i grupu Bezglutenski recepti, koja trenutačno broji 30.000 članova. Htjela sam da to bude zajednica u kojoj ćemo se osjećati kao u svome domu, u kojoj ćemo međusobno razmjenjivati iskustva, znanja i nesebično pomagati.

Nedugo nakon toga rodila se ideja za prvu knjigu recepta u kojoj sam odlučila prenijeti svoje vlastito iskustvo i pokazati da specijalna prehrana u kojoj su mnoge namirnice zabranjene ne mora biti dosadna i neukusna, već da uistinu može biti i zdrava i slasna. Krajem 2016. godine izlazi moja prva kuharica “Zdravo i slasno bez glutena”, koja sadrži stotinu zdravih i slasnih recepata bez glutena, jaja i mliječnih proizvoda s prekrasnim rustikalnim fotografijama recepata od osvježavajućih sokova i smoothieja za zdravi doručak, preko pečenih kolača, sirovih torti i slastica do zdravih sladoleda. Osim recepata, knjiga sadrži mnoge praktične savjete – vodič kroz zdrave namirnice, kako ih pravilno pripremati, kako u receptima zamijeniti namirnice koje ne koristimo, pregled korisnih kućanskih aparata i pomagala, tablicu raznih vrsta bezglutenskog brašna te informacije o glutenu i bezglutenskoj prehrani.

O otkrivanju nove bolesti…

Početkom 2017. godine moje stanje iznenada se počelo pogoršavati. Jedini simptom koji mi je ostao nakon dijagnoze autoimune bolesti bilo je obilno noćno mokrenje koje se nastavilo pojačavati. Doživljavala sam nevjerojatne transformacije tijela, moje noge bile su pune celulita, a od stopala do trbuha bila sam sva naborana i spužvasta. Znala sam se pogledati u ogledalo i pitati gdje je nestala ona stara Helena. Imala sam osjećaj da sam zarobljena i pregažena u svome tijelu. Imala sam osjećaj da živim sasvim drugi život. Došla sam u period kada me nisu prepoznavali ni moji najmiliji, pri čemu fina i glatka koža za mene postaje zaborav, a moje tijelo preuzimaju nepravilnosti.

Tada sam si postavila pitanje: “Helena, ako se hraniš zdravo, paziš što jedeš i redovito se krećeš, pa što se to događa u tvome tijelu, a da ni ti ni liječnici ne možete otkriti zagonetku?” Punih 6 mjeseci trajala je teška borba dok mi nije dijagnosticiran zakašnjeli limfedem trbušne šupljine kao posljedica kasno utvrđene autoimmune bolesti. I tada, kada sam konačno otkrila uzrok zašto se osjećam grozno i zašto mi nitko u medicini ne može pomoći, suočila sam se s najtežom bitkom ikad.

Naime, oboljeli od limfedema u Hrvatskoj ne primaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Hrvatska nema specijalista čije je primarno područje djelovanja limfedem, Hrvatska nema referentni centar za limfu, nema stručnjaka koji bi predlagali izmjene i procedure tretmana, odnosno terapija, zbog čega pacijenti koji boluju od ove neizlječive bolesti ne primaju adekvatnu fizikalnu dekongestivnu terapiju i ne odobrava im se odlazak u inozemstvo s obzirom na to da je bolest neizlječiva. Terapija se provodi jako loše, nije na razini svjetskih postavljenih standarda i mnogi oboljeli moraju sami plaćati ručne drenaže, individualne kompresivne čarape, zavoje i losione. Za intenzivnih mjesec dana terapija osoba oboljela od limfedema mora izdvojiti od 3000 pa čak do 8000 kuna. S obzirom na to da mi konvencionalna medicina nije mogla pronaći uzrok, zahvaljujući pomoći dragih ljudi velikog srca odlazim u Švicarsku kako bih saznala uzrok svog limfedema. Uzrok je bila kasna dijagnoza autoimune bolesti i propusna crijeva uz prisutnost teških metala, parazita i Candide Galbrate.

Što se događa s vašim organizmom ako izbjegavate gluten, a niste intolerantni?

Moja najveća greška bila je što prelaskom na bezglutensku prehranu nikada nisam očistila crijeva od svih nakupljenih toksina, otpada i lijekova koji su se skupljali godinama. U tom trenutku naučila sam novu životnu lekciju i krenula na vlastiti put iscjeljivanja u kojem ću pravilno hraniti i njegovati svoje tijelo. Preuzela sam kontrolu nad svojim zdravljem i odlučila tražiti odgovore koji ne uključuju nuspojave. Posvetila sam se holističkom načinu života, promatrajući korijenske uzroke znakova i simptoma umjesto samo liječenja simptoma. Spoznala sam da je ljepota zdravlja unutarnji posao i odlučila sam se na pisanje druge knjige kako bih pomogla mnogim ljudima koji se bore sa sličnim problemima. Okupila sam brojne suradnike iz područja medicine – doktoricu integrativne medicine, pedijatricu, dermatologinju, limfologa, fizioterapeutkinju, inženjera radiologije, medicinsku sestru i udrugu za celijakiju te smo obradili najvažnije teme za sve čitatelje i predočili u velikom priručniku o zdravlju na 450 stranica koji je izašao početkom ožujka ove godine pod nazivom “Zdravo i slasno bez glutena II – Sve bolesti započinju u crijevima”.

O načinu na koji se hrani danas…

Moja prehrana danas je vrlo jednostavna jer sam zbog kasne dijagnoze autoimune bolesti izgubila sve probavne enzime i ne smijem jesti velik broj namirnica, od glutena, žitarica, mlijeka, jaja, kvasca, mesa, ribe, mahunarki, voća pa do određenog povrća. Temelji se na povrću, zdravim masnoćama, sjemenkama i orašastim plodovima.

Najčešći problemi s kojima se suočavaju oboljeli od celijakije

Kada mi je dijagnosticirana celijakija prije sedam godina, suočila sam se s problemom nabave najosnovnijih certificiranih namirnica bez glutena. Žalostila me činjenica da ne mogu pronaći sjemenke ili brašna poput heljde i kokosa. Kako sam uvidjela da je problematika velika, a osviještenost o celijakiji malena, počela sam obilaziti razne zdrave dućane i molila ih da uvedu najosnovnije namirnice. Uspjela sam na tome putu i, kako je vrijeme prolazilo, sve više je rasla potreba i za drugim namirnicama, tako da mogu reći da danas stvarno imamo jako veliku ponudu. No, nažalost, ona je za oboljele od celijakije i dalje bezobrazno skupa, čak 100-300% skuplja od obične hrane. Npr. osoba koja nema nikakvih zdravstvenih problema kupit će sjemenke lana za 10 kn, a osoba koja boluje od celijakije deklarirane će sjemenke platiti 25-30 kuna.

Kako je prehrana bez glutena za neke postala trend, a za neke i izvor zarade, počela je rasti i ponuda po restoranima. Danas na svakome uglu možemo vidjeti natpis bez glutena, no mnogi koji se upuštaju u taj posao nemaju dovoljno znanja o celijakiji i kontaminaciji te nemaju posebne uvjete za pripremu hrane oboljelima od celijakije. I tada dolazimo do problema jer tu hranu mogu jesti zdrave osobe ili osobe s blagom intolerancijom na gluten. Za razliku od preosjetljivosti na gluten, osobe oboljele od celijakije ne smiju konzumirati gluten ni u tragovima i provođenje striktne bezglutenske prehrane nije jednostavno jer se gluten nalazi svuda oko nas.

Gumeni bomboni s jabučnim octom – pripremite ih sami po ovom jednostavnom receptu

Foto: Marija Laća, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo