4 namirnice za mlađi izgled - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

4 namirnice za mlađi izgled

Predvodnici lijepe, mladenačke kože koja je lišena nepravilnosti, a bogata kolagenom, biljni su pigmenti likopen i lutein. U kombinaciji s vitaminom C imate pravo oružje protiv izdajica ženske ljepote – bora.

Nije nikakva tajna kako koža treba “hranu” izvana i iznutra. Jedino tako može zadržati svoju elastičnost, svježinu i sposobnost obnavljanja. Znate li koje namirnice čine vašu put mlađom?

1. Losos

Pigment koji lososu daje specifičnu boju zove se astaksantin i predstavlja snažnog protivnika slobodnih radikala – molekula koje uzrokuju oštećenje DNK stanične membrane i dovode do procesa starenja kože. Istraživanja su pokazala kako konzumacija jedne porcije lososa svakih pet dana može spriječiti razvijanje aktinske keratoze, mogućeg prediktora raka kože. Naime, crvene mrlje uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu su sastavljene od abnormalnih stanica koje mogu mutirati u maligne i to u osnovnim ili nižim slojevima kože.

2. Zeleno lisnato povrće

“Zelenilo”, poput kelja, blitve, prokulice, špinata, brokule i sl., sadrži karotenid lutein. Riječ je o biljnom materijalu koji dokazano štiti od razvijanja makularne degeneracije oka, ali i čuva našu kožu jer pruža zaštitu od UV zraka.

Zeleno lisnato povrće sadrži oko 0,1 do 0,2 miligrama luteina na 100 grama i najbolje ga je jesti termički obrađeno jer će se tako osloboditi veća količina nutrijenata. Odrasla osoba treba otprilike sedam miligrama luteina dnevno, al ine morate se bojati za liniju jer blitva spada u izrazito niskokalorične namirnice – samo sto grama listova blitve (pola šalice) sadrži 20 kcal.

“Ubijte” dvije ptice jednim kamenom i pripremite lososa u kremastoj blitvi.

3. Rajčice

Crveni pigment rajčica, likopen, moćni je antioksidans koji štiti kožu od utjecaja sunčevih zraka na kožu. Smatrajte ga prirodnim mlijekom za sunčanje s visokim faktorom. Također, likopen je snažan i specifičan inhibitor bujanja stanica raka koje je regulirano staničnim procesom zvanim stanični ciklus.

Naše ga tijelo ne može samo proizvesti, stoga je potreban unos putem hrane. Preporučeni dnevni unos likopena je od 8 do 10 mg. Apsorpcija likopena bolja je kad se konzumiraju prerađeni proizvodi od rajčica (uz dodatak ulja) jer se u nekuhanim rajčicama likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na taj način potpomaže njegova dostupnost u organizmu. Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena: gusta juha od rajčice, kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

4. Agrumi

Vitamin C je predvodnik jačanja imunitete i borbe protiv prehlade i gripe, no on je također omiljeni vitamin za zdravlje kože. Ključan je za stvaranje kolagena, vitalne sastavnice mlade i elastične kože, koji se počinje razgrađivati u dvadesetim godinama života.

Citrusi također sadrže bioflavonoide, koji štite kožu od štetnog utjecaja sunčevih zraka i pomažu spriječiti staničnu smrt.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo