Hrana i recepti

Hrana i recepti

4 vrste ulja koja su savršena za pripremu hrane

Shutterstock

Maslinovo ulje je svakako najpoznatije jer sadrži mnoge zdrave komponente i omiljenije dodatak hrani… ali danas ne govorimo o njemu

Koje ulje koristiti za jelo, ako nije maslinovo? Keri Glassman, autor O2 dijete, savjetuje koja su ulja dobra za prženje, a koja ne podnose visoke temperature:

1. Orahovo ulje

Jedna žličica ovog ulja sadrži 164 kalorije i 16 grama masnoća. U njemu se kriju minerali poput cinka, selena, magnezija, željeza. Tu si u vitamin C i E koji su antioksidanti.

Kada se izloži visokim temperaturama postaje gorko stoga je idealan izbor za salate i umake.

2. Sezamovo ulje

Jedna žličica sezamovog ulja sadrži 119 kalorija i 13 grama masnoća. U sezamu se nalazi više kalcija nego u mlijeku, a uz to je bogat izvor mangana, bakra, cinka i vitamina B1 i E. Pozitivno djeluje na snižavanje tlaka i kolesterola, a uz to sprječava oksidacijsko oštećenje jetre.

Kako dobro podnosi visoke temperature,  u njemu možete pržiti hranu, ali je odličan izbor i za salate i preljeve.

Zašto kokosovo ulje nije dobro za vašu kosu?

3. Suncokretovo ulje

U jednoj žličici ovog ulja se nalazi 119 kalorija i 13 grama masnoća. Obiluje vitaminom E, pa ga svi oni koji žele povećati unos ovog vitamina u tijelo trebaju češće koristiti. Suncokretovo ulje izvrsno je za prženje i pečenje, a možete ga iskoristiti i u umacima za salate.

Ako na ambalaži ne stoji natpis da podnosi visoke temperature, nemojte ga koristiti za prženje, ali od njega možete napraviti dresing za salate i razne preljeve.

4. Ulje sjemenki grožđa

Jedna žličica sadrži 119 kalorija i 18 grama masnoća. Ulje sjemenki grožđa bogato je vitaminima, mineralima, linolnom kiselinom i drugim esencijalnim masnim kiselinama. Također sadrži male količine zasićenih masti, ali pozitivni učinci ovog ulja daleko su veći od negativnih. Sjemenke grožđa sadrže polifenole, koji su vrsta antioksidansa. Ovo ulje izvrsno je za kuhanje i pečenje, stoga ga obavezno uključite u svakodnevnu prehranu.

Obogatite doručak zdravim masnoćama, vitaminima i uljima

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo