Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 namirnica koje biste trebali izbjegavati ako vas muči povišen kolesterol

Shutterstock

Uzroci povišenog kolesterola u krvi mogu biti brojni – primjerice konzumiranje previše hrane s visokim udjelom kolesterola, zasićenih masti i trans masti može povećati rizik od razvoja visokog kolesterola.

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost također mogu povećati vaš rizik. Ostali čimbenici načina života koji mogu doprinijeti visokom kolesterolu su neaktivnost i pušenje.

Povišena razina ukupnog i LDL-kolesterola te smanjena razina HDL-kolesterola povećavaju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. S druge strane, adekvatne razine istih ili smanjene razine ukupnog i LDL- te povećana razina HDL-kolesterola, taj isti rizik smanjuju. Promjene životnih, posebice prehrambenih navika često su prva terapija koja se savjetuje osobama koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi.

Ovo su namirnice koje biste trebali izbjegavati 

1. Bijeli kruh, tjestenina…

Kada jedete ugljikohidrate koji su lišeni vlakana organizam iz probavlja kao da su šećeri, što može voditi do upalnih procesa ali i porasta razina lošeg kolesterola (LDL). Pretjerivanje u rafiniranim ugljikohidratima kao što je riža, tjestenina od bijelog brašna i bijeli kruh imaju isti efekt na tijelo, navodi nutricionistica Amy Shapiro.

Ako vas muči bol u leđima ili vratu otkrijte savršen položaj za spavanje i riješite se boli

2. Pržena hrana 

Ulja koja se često koriste za prženje hrane mogu sadržavati i nezdrave masnoće, a istraživanje Food Chemistry je otkrilo kako zagrijavanje ulja na visokim temperaturama kako takva ulja mogu tijekom zagrijavanja mogu potaknuti kemijske reakcije koje će pojačati stvaranje trans masti. Takve namirnice treba izbjegavati ako imate povišen kolesterol, a pritom se misli i na prženu piletinu i krafne.

3. Procesuirano crveno meso 

Jedna od namirnica koja bi se trebala izbjegavati ako imate povišen kolesterol je crveno meso. Možda niste toga svjesni ali našem je tijelu potreban kolesterol kako bi se gradile stanice i proizvodili važni hormoni. Prema pisanju stručnjaka, čisto meso koje nije procesuirano, a kada se jede kao dio mediteranske prehrane može poboljšati zdravlje srca. 

“Studija pokazuje da meso može biti dio zdrave prehrane ako se prati Mediteranska dijeta”, navodi Wayne Campbell, profesor nutricionist. Studija je otkrila i kako osobe koje imaju viška kilograma mogu učiniti puno za svoje zdravlje ako prate zdravu prehranu u koju je uključeno i crveno meso. 

Nutricionisti izdvajaju 5 zdravih namirnica koje su odlične za zdravlje srca

4. Gazirani napici 

Danas svi znanstvenici znaju kako je jedan od glavnih neprijatelja zdravlja upravo šećer, a mnogi smatraju i kako je puno opasniji od zasićenih masnoća kada je u pitanju porast kolesterola i rizik od razvoja bolesti srca. Prema istraživanju objavljenom u magazinu JAMA, prehrana bogata šećerima poput zaslađenih napitaka jesu veliki izvor lošeg kolesterola i triglicerida. Ako su zaslađeni napici na listi vaših omiljenih napitaka, trebali biste ih izbjegavati. 

5. Mliječni proizvodi 

Dok se još uvijek raspravlja o tome koliko utjecaja hrana ima na razine kolesterola – za mlijeko se zna što čini. Neka istraživanja su pokazala kako zreli sirevi i jogurt, čak i ako sadrže puno masnoća, nemaju puno utjecaja na povišenje razine lošeg kolesterola. Općenito govoreći, može se koristiti u  umjerenim količinama. Kao i uvijek treba jesti što više voća i povrća, a što manje procesuiranih namirnica. Stručnjaci smatraju kako će vam srce biti zahvalno. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo