Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 nevjerojatnih zabluda o prehrani: Hrana je lijek, a doručak moramo jesti da bi bili zdravi…

Svijet prehrane područje je bogato zabludama, objašnjava nam Bojan Stojnić i izdvaja nekoliko trenutačno najpopularnijih:

Intervju s nutricionistom Bojanom Stojnićem: Kako izgleda prehrana za 21. stoljeće i može li si je svatko priuštiti?

1.„Trebamo jesti low-carb da smršavimo.“ – Ne trebate.

Trebate jesti manje kalorija nego što ih trošite. Bez obzira jedete li low-carb, low-fat ili low-sve, rezultat će u kontekstu kilaže biti jednak. Istina je da nekima više odgovara jedna, druga ili treća varijanta, zato i govorimo stalno o važnosti individualizacije prehrane. To ne znači da je u kontekstu zdravlja svejedno otkuda dolaze kalorije.

2. „Ako zdravo jedemo, bit ćemo fit.“ – Ne nužno.

Jesti zdravo ne podrazumijeva automatski jesti kalorijski uravnoteženo. Možete jesti najzdraviju prehranu na svijetu, ali ako jedete previše, imat ćete višak kilograma i biti nezdravi. Možete jesti najlošiju, ali kalorijski uravnoteženu prehranu, i imat ćete zdravu kilažu, ali će vaše zdravlje patiti.

3. „Supernamirnice će nam donijeti zdravlje.“ – Neće.

Zdrava prehrana, zdrava tjelesna masa i tjelesna aktivnost će to učiniti. Supernamirnice su marketinški trik. Ne trebaju vam marketinški trikovi da jedete više voća i povrća.

4.„Hrana je lijek.“

Volio bih da u to mogu vjerovati, posebno kao netko čiji kruh ovisi o promociji važnosti prehrane. Ali hrana ne liječi bolesti. Hrana prevenira bolesti. Nemoj čekati bolest da počneš jesti zdravo, jer će možda biti kasno.

5. „Moramo jesti doručak da bih bili zdravi.“

Ne postoji niti jedan obrok koji je važniji od drugih. Ako tijekom dana unesete sve potrebne hranjive tvari, skoro je nebitno kako ćete ih rasporediti, dok god je takav raspored za vas praktičan i održiv.

Stari recept za napitak od samo 4 sastojka koji učinkovito priprema kožu za sunce – koristile su ga princeze i kraljice

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo