Hrana i recepti

Hrana i recepti

5 važnih razloga zašto nije dobro koristiti maslinovo ulje za kuhanje

Shutterstock

Jeste li znali da maslinovo ulje zagrijavanjem gubi neka svoja svojstva? To nije jednini razlog zašto biste ga odmah trebali prestati koristiti u tu svrhu.

Iako neće postati štetno za vaše zdravlje, nutricionisti smatraju kako se maslinovo ulje, baš kao i sva ulja, tijekom zagrijavanja “raspada” te velik broj važnih tvari, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u tom procesu. Kako je ova vrsta ulja iznimno zdrava, ali i skupa, možda je pametnije ostaviti ga u kuhinji i koristiti svježe u pripremi jela.

5 razloga zašto odmah morate prestati koristiti maslinovo ulje za kuhanje

1. Kvalitetno maslinovo ulje je skupo, a njegove dragocjene sastojke treba zaštititi

Kako je puno zdravih sastojaka i odlično za zaštitu zdravlja, pametnije ga je u kuhinji zamijeniti pristupačnijim uljima i onima koja bolje podnose visoke temperature. Maslinovo ulje ostavite spremljeno u kuhinji i koristite ga hladnog kao dodatak jelima.

2. Polifenoli iz maslinovog ulja štite zdravlje srca, a lako se unište na visokim temperaturama

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izvanredan nutritivan sastav, a najznačajniji su polifenoli koji nude jaku antioksidativnu aktivnost i tako djeluju na zaštitu kardiovaskularnog sustava.

Kora krastavca, lavanda, eterična ulja… Bakini recepti za zaštitu od komaraca

Studije stalno dokazuju kako polifenoli iz ovog ulja ne podnose dobro toplinu pa će tako samo 5 minuta zagrijavanja na 188 stupnjeva Celzijevih uništiti čak 50 posto hidroksitirosola i 69 posto luteolina, koji se nalaze u maslinovom ulju.

3. Zagrijavanjem se uništavaju Omega – 3 masne kiseline

Omega kiseline su zdrave masnoće koje našem organizmu nude samo dobrobiti. Najpoznatija je esencijalna omega-3 masna kiselina koja čuva zdravlje krvožilnog sustava i probave, održava hormonalnu ravnotežu, jača imunološki sustav te čini kosu, kožu i nokte lijepima.

Doprinose i održavanju normalne razine kolesterola te igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, normalnom rastu, a i razvoju. Maslinovo ulje sadrži i Omega 3 – masne kiseline i Omega – 6 masne kiseline. Uz spomenute dobrobiti, Omega – 3 masne kiseline su važna komponenta staničnih membrana u cijelom tijelu. Upravo su te kiseline jako osjetljive na toplinu i lako će se uništiti kada se ulje zagrijava. Iako ne postoji točan podatak na kojoj se temperaturi one raspadaju, najsigurnije je ne zagrijavati ga kako bi sačuvao sva svoja svojstva.

4. Stvaranje nepoželjnog dima

Kako smo naveli, maslinovo ulje ne podnosi dobro visoke temperature, pa zagrijavanjem iznad točke dimljenja može otpuštati dim koji sadrži komponente štetne za zdravlje, a vi vjerojatno nećete znati da ga udišete.

5.  Nije svako maslinovo ulje ekstra djevičansko

Lako možete kupiti maslinovo ulje koje je pomiješano s nekim drugim uljem, a jedna je studija pokazala kako oko 73 posto najprodavanijih proizvoda ne ispunjava internacionalne standarde za ekstra djevičansko maslinovo ulje, propisano od strane struke. To znači da su miješana s drugim biljnim uljima.

Što napraviti?

Nikako nemojte prestati konzumirati maslinovo ulje jer je iznimno zdravo, ali ga nemojte koristiti za kuhanje. Umjesto njega koristite ulja poput: Ulja kokosa, avokada, pročišćeni maslac ili mast.

Čuvanje maslinova ulja na direktnom svjetlu ili blizu štednjaka, jedna je od najčešćih grešaka. Toplina itekako utječe na maslinovo ulje. Utječe negativno na zdravstvene benefite maslinova ulja, ali i mijenja mu okus. Ulje čuvajte na sobnoj temperaturi i to u smoćnicu ili neko slično mjesto. Spremite ga u tamnu bocu.

U ovih 5 situacija nije poželjno koristiti maslinovo ulje, a evo i zašto

Maslinova ulja idealna su uživanje bez zagrijavanja i kuhanja. Primjerice, za umakanje kruha, za pripremu hladnih salata, brusketa i tjestenine. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo