6 namirnica koje su odličan izvor željeza - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

6 namirnica koje su odličan izvor željeza

Željezo je esencijalni mineral, a njegov nedostatak u ljudskom tijelu je glavni uzrok anemije ili slabokrvnosti. Unesite ga u organizam pomoću ovih namirnica!

Sideropenična anemija je najčešća vrsta slabokrvnosti. Uzrokovana je smanjenom količinom željeza u tijelu kojeg osoba ne unosi dovoljno putem prehrane, gubi radi zdravstvenih problema (pojačano krvarenje) ili tijelo ne apsorbira dovoljno. Sideropenična anemija se manifestira vrtoglavicom, slabošću i konstantnim umorom.

1. Iznutrice

Organski uzgoj životinja garantira najkvalitetnije meso, a tako je i sa jetrom koja je odličan izvor željeza, minerala, vitamina i proteina. Svinjska jetra je možda najbolji izbor jer je manje masna te sadrži najviše željeza i vitamina C.

Dah vam ima miris acetona? Evo zašto se to događa

2. Kamenice

Odlučite se za kamenice jer će vas velikodušno darovati sa puno željeza. Tu su i dagnje, lignje te kunjke koje su također odličan izvor ovog minerala.

3. Proso

Žitarica koja više nije toliko zastupljena u omiljenim jelima nudi 9mg željeza u 100 grama, što je čini idealnom za nadomjestak ovog minerala.

4. Crveno meso

Crveno meso, poput govedine, je poznat izvor ovog minerala. U samo 85g sadrži 5.25mg željeza.

5. Sjemenke bundeve i lana

Ova popularna grickalica je paket željeza, samo jedna šalica cijelih sjemenki nude 2mg željeza, a ista količina mljevenog zrna lana 10. Lako ih je dodati svakom obroku pa savjetujemo da to i činite.

Ovo je najbolja hrana za zdravu jetru

6. Soja

Jedna šaka soje sadrži oko 4mg željeza, a uz to organizmu nudi minerale popu bakra koji štiti krvne žile i imunološki sustav.

Foto: shutterstock

Ana A. 

Špinat i blitva – čuvari kože i očiju

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo