Hrana i recepti

Hrana i recepti

Akademija zdravog kuhanja – jela koja će vas napuniti energijom

Vege-burgeri, energetske okruglice i quiche s tijestom od krumpira samo su dio jelovnika koji su pripremile polaznice kulinarske radionice Akademije zdravog kuhanja. Poduku kuhanja s namirnicama bez mesa organiziraju portal Ordinacija.hr, Dobar tek Spar i Centar za kulturu prehrane.

Pašte od oraha

Ovoga tjedna kuhalo se na temu “Zdravo, vege, brzo”, a u siječnju će tema biti “Bez glutena i laktoze, molim”. Polaznice na poduku iz kulinarstva motivirao je nedostatak ideja u vlastitoj kuhinji. Žele dobiti inspiraciju u sastavljanju svakodnevnih jelovnika.

Voditeljica radionice Vanja Varga s njima je pripremala jela od doručka do deserta. Pekle su smeđe kiflice s maslinovim uljem i pripremile paštetu od oraha. Idealan spoj za doručak.

Vanja Varga objasnila je da je prehrana bez mesa zahtjevnija jer je nužno više voditi računa o namirnicama koje se konzumiraju te planirati prehranu kako bi se u organizam unijelo sve što mu je potrebno.

Možda tata počne jesti

Nikolina Mošmondor je vegetarijanka već petnaest godina, a u Akademiju zdravog kuhanja došla je da “upije” neku od ideja koju će primijeniti pri osmišljavanju zimskih, zasitnih jela.

Ovo mi je prva radionica, došla sam jer želim nešto naučiti. Iz prehrane sam izbacila ugljikohidrate i slatko pa mi ponestaje ideja u smišljanju jelovnika”, kazala je Nikolina koja je na radionicu nagovorila i Vanju Ivanec. Ona je, pak, priliku odlučila iskoristiti ne zbog sebe, jer ona ne radi iznimke u hrani, već zbog oca.

Tata je vegetarijanac i nikada ne jede što skuham pa se nadam da ću nakon radionice napraviti nešto samo za njega što će mu se svidjeti”, kazala je Vanja.

Radionice u suradnji s Intersparom održavaju se ponedjeljkom i srijedom od 18 do 20 sati u Centru za kulturu prehrane, Nazorova 18, Zagreb. Uključuju pripremu hrane, praktičnu primjenu znanja s predavanja i diskusiju, a najbolji dio je taj da sve što skuhate – pojedete.

Raspored radionica

Bez glutena i laktoze, molim! – 18. 1. / 20. 1. / 25. 1. / 27. 1. 2016.

Prezimi zdravo i vitko! – 1. 2. / 3. 2. / 8. 2. / 10. 2. 2016.

Cijena jedne radionice iznosi 150 kuna po osobi, a prijaviti se možete na info@kulturaprehrane.hr ili na tel. 01/481-4466.

Velinka Buljan

Foto: Grgur Žučko/Pixsell

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo