Hrana i recepti

Hrana i recepti

Akcija za uvođenje zdravih obroka u sve hrvatske škole

O potrebi uvođenja zdravih obroka u škole na sav glas raspravlja se u Spikaonici, u sklopu projekta Zdravi odmor kojeg Podravka organizira zajedno s portalom Ordinacija.hr i Večernjim listom.

Kako zdravi obroci pridonose zdravom odrastanju i samopouzdanju? Kako pizza, hamburger i sladoled, prema receptima nutricionista, mogu biti i zabavni i zdravi? Kako pripremati i servirati namirnice poput heljde, prosa i blitve da djeci budu ukusne i privlačne…            

Spikaonica je započela ove školske godine. Prva je nedavno održana u Zagrebu, a druga 18. studenoga 2015. u Koprivnici u OŠ Braće Radića. Dinamična je to učenička debata koja se organizira u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom (HDD), a ovaj put raspravljalo se o tome koliko škola (ne) utječe na prehrambene izbore učenika te koliko ih (ne) može potaknuti da usvoje zdravije prehrambene navike.

Najveći pljesak i gromoglasno odobravanje dobile su učeničke izjave kako ih škola i te kako može potaknuti da razmisle i daju priliku zdravoj hrani.

Zdravi poticaj

– Škola je tu da nas uputi, da ponudi druge opcije koje možemo probati; da nam pokaže da ima drugih puteva i pomogne da odlučimo što zapravo želimo. A želimo probati nove okuse, čak i grah na novi način. Želimo naučiti kako bismo mogli utjecati na roditelje da nam pripreme nešto zdravo. Nismo isključivi – u školskoj kuhinji trebalo bi biti zastupljeno sve, od pizze do poriluka – poručili su osnovci sedmih i osmih razreda koji su sudjelovali u Spikaonici.

Burno odobravanje izazvali su prijedlozi da se na školski jelovnik uvrste krvavice i palačinke.

Sve se može pripremiti na zdraviji način, zapravo nema zabranjene hrane. Najvažnije je imati pozitivan stav. Nemojte odmah reći da vam se nešto ne sviđa, nego uvijek kušajte nešto novo, istražujte. Odlično je to što pričamo o prehrani, to znači da o njoj i razmišljamo. Škola treba naučiti djecu kako se hraniti zdravije, ponuditi što više zanimljivih izbora i okusa – istaknula je Podravkina nutricionistica Davorka Gajari, koja se specijalizirala za prehranu školske djece. Davorka Gajari zajedno s kolegama osmislila je program zdravih obroka koji je uveden u sve koprivničke škole, a cilj je obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

Edukativni filmovi 

– U sklopu projekta Zdravi odmor šaljemo školama zdrave jelovnike za cijeli mjesec. O prehrani djeca mogu učiti i na internetskoj stranici www.zdraviodmor.hr na kojoj ambasador projekta Luka Nižetić u kratkim filmovima predstavlja namirnicu mjeseca i kuha prigodni recept – kaže Dunja Milošić Odobašić, marketing menadžerica iz Podravke.

Jučerašnja Spikaonica u Koprivnici završila je kulinarskim nastupom Luke Nižetića koji je u suradnji s Podravkinim timom za cijelu školu pripremio rižoto s paprikom i puretinom.

– U školi se uči gradivo, ali i životne navike među kojima bi svakako trebala biti zdrava prehrana. Ohrabrujemo djecu da usvoje takve navike i izvan škole te educiraju roditelje i potaknu ih na pozitivne promjene – istaknuo je Luka Nižetić.     

Ordinacija.hr

Foto: Damir Špehar / Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo