Ako vas muči visoki tlak, odmah posegnite za ovim namirnicama - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako vas muči visoki tlak, odmah posegnite za ovim namirnicama

Manje soli, više aktivnosti i prestanak pušenja su prvi preduvjeti za kontrolu krvnog tlaka, ali i konzumacija određenih namirnica može pomoći.

Zeleno povrće

Razne vrste zelenog povrća, od kelja do špinata sadrže magnezij i kalij,  ključne minerale za regulaciju krvnog tlaka, prema pisanju sveučilišta Harvard. 

Obrano mlijeko

Jedna čaša mlijeka nudi solidnu porciju kalcija i vitamina D, nutrijenata koji, djelujući kao tim, pomažu pri snižavanju krvnog tlaka i to za 3 do 10 posto, navodi Joy Bauer, ravnatelj centra za nutricionizam i tjelovježbu u Mount Sinai Medical Centru u New York. 
Ove brojke možda ne zvuče impresivno, ali možemo ih izraziti i kao 15 posto smanjene šanse za razvoj bolesti srca, tvrdi Joy Bauer. 

Banane

Kako banane sadrže malo natrija, idealan su izbor za osobe koje imaju tegobe s krvožilnim sustavom. Ovo voće je jedan od najboljih prirodnih izvora kalija, koji pomaže održati zdravu razinu tlaka i potiče normalan rad srca. Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto. 

Kardiolozima ne bi palo na pamet ove nezdrave namirnice staviti u usta!

Šipak

Pregledom studija objavljenih u magazinu  Pharmacology znanstvenici su istaknuli kako je ispijanje soka od šipka idealan način za snižavanje tlaka. “Ovaj dokaz ukazuje na što češće uključivanje ove namirnice u prehranu”, zaključili su ono. 

Jogurt

Ako ne volite mlijeko, jogurt isto sadrži kalcij i dobra je dobra alternativa! Prema pisanju Američke asocijacije za srce, žene koje popiju 5 ili više šalica jogurta imaju 20 posto manje šanse da će se kod njih razviti visoki tlak. 

Cikla

Znanstvenici sa sveučilišta Queen Mary u Londonu su došli do saznanja da pacijenti s visokim krvnim tlakom koji su pili sok od cikle pokazuju nevjerojatan napredak u snižavanju krvnog tlaka. Jedna druga studija zaključuje kako su za to vjerojatno zaslužni nitrati u soku koji snižavaju krvni tlak u roku od 24 sata. Ustanovili su kako nitrati iz soka cikle mogu učinkovito djelovati na krvožilno zdravlje tako što povećavaju razinu dušikovog oksida u krvi. Kao i svaka druga superhrana, cikla je puna antioksidanata i bogata je željezom, borom te folnom kiselinom. Betalain, koji cikli daje tamnu boju, još je snažniji antioksidant nego polifenoli. 

Ananas

Zbog vitamina C, sok od ananasa sjajan je za očuvanje srca zdravim, a istraživanja iz Finske i Kine utvrdila su kako unos veće količine vitamina C umanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Valja napomenuti i kako ananas održava normalan krvni tlak.

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži flavonoide koji krvne žile čine elastičnijima, a da konzumacija iste snižava krvni tlak dokazano je u velikom broju studija. Na dan si priuštite oko 15 g tamne čokolade s najmanje 70 posto kakaa. 

Brokula

Prepuna je vitamina K koji sprečava kalcifikaciju arterija, a zbog antioksidanata koje sadrži prevenira oksidaciju LDL kolesterola koji može dovesti do težih srčanih oboljenja. Vlakna iz brokule će regulirati krvni tlak. 

Kako spriječiti infarkt? Pazite na visoki tlak, povišen kolesterol, a važan je i utjecaj okoline

Riba

Od svih namirnica životinjskog porijekla, riba je najzdravija – obiluje proteinima, a nije masna. Omega-3 masne kiseline u ribi, zajedno s drugim nutrijentima, štite krvne žile, smanjuju upalne procese i snižavaju visoki krvni tlak.

Borovnice

Ovo je voće riznica flavonoida, snižavaju razinu lošeg kolesterola i reguliraju krvni tlak. Borovnice su skoro uvijek dostupne, a možete ih dodati svakom doručku ili jesti umjesto večere.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo