Hrana i recepti

Hrana i recepti

Artičoke – 4 razloga zašto bi trebali češće koristiti ovu namirnicu

Pozitivni učinci ove ljekovite biljke poznati su od davnina. Ona se koristila kao afrodizijak, diuretik, osvježivač daha, ali i dezodorans.

Lišće artičoke odlično je sredstvo za pročišćavanje krvi. Ona potiče proizvodnju i lučenje žuči te obavlja detoksikaciju jetre i kože. Evo još nekoliko stvari koje morate znati o artičoki.

Liječi, umiruje, grije… 10 razloga zašto koristiti đumbir svaki dan

1. Pozitivno djelovanje na jetru

U novije je vrijeme otkriveno da cinarin, spoj koji se nalazi u artičokama, pozitivno djeluje na jetru. Istovremeno, spoj nazvan silymarin djeluje kao antioksidans koji pomaže u obnavljanju zdravog tkiva jetre.

Suhe šljive – idealne za vraćanje probavnog sustava u ravnotežu

2. Sadrži važne minerale

Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži čak 16 esencijalnih hranjivih tvari! Artičoke opskrbljuju tijelo važnim mineralima. Sadrže magnezij, krom, mangan, kalij, fosfor, željezo i kalcij.

Tako jedna artičoka od 25 kalorija omogućava 6 posto preporučene dnevne vrijednosti fosfora, 10 posto magnezija, 8 posto mangana, 10 posto kroma, 5 posto kalija, 4 posto željeza i 2 posto kalcija.

3. Bogata vitaminom C

Uz navedene minerale, artičoka obiluje vlaknima, vitaminom C i folnom kiselinom. Kalorijska vrijednost joj je vrlo mala, pošto ne sadrži masnoću i kolesterol.

4. Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Nedavno provedene studije otkrile su da artičoke smanjuju rizik oboljenja od nekih vrsta srčanih bolesti, karcinoma i porođajnih defekata. Stoga, uvedite artičoke u svakodnevni jelovnik, učinit ćete i više za svoje zdravlje nego što mislite da je moguće!

Jednostavan smoothie od kivija i peršina koji čisti bubrege

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo