Hrana i recepti

Hrana i recepti

Azijski rezanci od tikvica sa sezamom – idealan obrok za ljetni dan bez kuhanja

Ako nemate ideje što danas kuhati, možda smo riješili vaš problem.

Jednostavan obrok prepun okusa, a uz malo kalorija i ugljikohidrata je odličan odabir. 

Evo što vam je potrebno za ovaj ručak: 

  • nekoliko žlica nasjeckanog svježeg korijandera
  • 3 žličice rižinog octa
  • 1 žlica ulja tostiranog sezama
  • 2 režnja češnjak, nasjeckanog
  • 2 žličice mrvljenog crvenog papra
  • 2 žličice šećera
  • sol 
  • 3 manje tikvice, narezane na trakice

 A priprema ne može biti jednostavnija: U velikoj posudi pomiješajte sve sastojke osim tikvica i dobro promiješajte te na kraju dodajte rezance od tikvica i još jednom pomiješajte te poslužite odmah! 

Tikvice su idealna ljetna namirnica

Tikvice su jedna od najčešće korištenih ljetnih namirnica. Odlično se slažu s nizom okusa i začina, poput bosiljka i ružmarina, a od njih možete raditi glavno jelo, prilog, salatu ili ih čak koristiti umjesto tijesta u vegetarijanskim i raw food specijalitetima kao što je i naš recpet. Pročitajte više o nutritivnim prednostima kuhanja s tikvicama i provjerite kako napraviti tri ukusna jela s ovom omiljenom ljetnom namirnicom.

Mini tortice s tikvicama, Gorgonzolom i pršutom

Znate li koje su prednosti konzumiranja tikvica?

Ljetna superhrana, tikvice, sadrže više od trećine preporučene dnevne količine vitamina C. Ovaj antioksidans štiti oči od one vrste oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti očiju poput katarakta.

Osim toga, ovo zeleno povrće sadrži beta karoten, a brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija. Vitamin C u tikvici štiti od raka i srčanih bolesti te pomaže tijelu u obrani od virusnih infekcija, dok kalij održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, normalni krvni tlak i rad srca.

Lagani recepti za brzu večeru s kojima nema straha od debljanja – konkretno i ukusno

Kako odabrati dobre tikvice?

Ljetne tikvice su mekše i kremastije od onih koje dozrijevaju zimi, a njihov blagi okus odlično se slaže s bosiljkom, majčinom dušicom i ružmarinom.

Mali savjet: Kada kupujete tikvice, birajte one manje i čvršće, jer veće znaju biti vodenaste i sjemenki. Tikvice čistite tako da ih operete ili istrljate mokrom krpom, a jestivi su i cvjetovi tikvica.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo