Bacate puno hrane? Uz ove trikove štedite i zdravije se hranite - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bacate puno hrane? Uz ove trikove štedite i zdravije se hranite

Shutterstock

Svi smo barem jednom pronašli zaboravljenu jabuku na dnu hladnjaka ili kruh koji je pljesniv jer nije konzumiran na vrijeme.

Često su ovakvi postupci posljedica kupovine bez plana ili jednostavno ne obraćate pažnju na rok trajanja namirnica. 

Danas ste odlučili stati tome na kraj? Donosimo nekoliko trikova koji će vam u tome pomoći.

Napravite popis prije kupovine: Svi znamo kako često prenatrpamo kolica s namirnicama jer smo zaboravili po što smo uopće došli u dućan.

To će rezultirati bacanjem hrane i većim troškom za kućni budžet. Ako uz uštedu želite jesti zdravo, napravite tjedni plan obroka i sasvim sigurno viška u vašem hladnjaku neće biti. 

Pravilno pohranite namirnice: Pravilno pohranjivanje izgleda tako da su pojedine vrste hrane odvojene u svojim kutijama,kada ne dolaze u dodir sa stijenkama hladnjaka niti međusobno te kad se ne može dogoditi istjecanje tekućine. 

Lako pokvarljiva hrana kao mesni naresci, riba, svježe meso, kremasti kolači moraju se čuvati na temperaturi hladnjaka, najbolje na 4 °C. Na toj se temperaturi može čuvati ovisno o svojoj svježini obično dan-dva, do nekoliko dana. 

Čuvajte ostatke: Iako je uobičajeno da se hrana ostala od obroka čuva, većinom se ona zaboravi staviti u hladnjak pa se baca. Ili ih pohranite u staklenim posudama ili odmah od njih pripremite obrok koji će vam poslužiti sutra na poslu. 

Kupujte namirnice u rinfuzi: Većina će izbjeći ovakav način kupovine u velikim prodavaonicama jer je lakše kupiti već zapakiranu hrani, ali ovo je način uštede jer ćete kupiti točno onoliko koliko trebate. 

Živite sami? Pripremite ukusnu tjesteninu za jednu osobu

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo