Nakon sezone jagoda, na raspolaganju su nam borovnice koje svojom slatko-kiselom aromom izazivaju na ljetne i osvježavajuće voćne salate. Znajte kako s ovim voćem nećete pogriješiti.
Naime, ljubičaste bobice imaju mnoge zdravstvene dobrobiti! Bogate su antioksidansima koji sprječavaju čireve, mrenu, glaukom, snizuju rizik od srčanih oboljenja i raznih vrsti raka, usporavaju proces starenja mozga, održavaju ga britkim i umanjuju posljedice senilnosti i Alzheimerove bolesti, a najnovije istraživanje je pokazalo kako mogu sniziti i povišenu razinu kolesterola.
Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Hong Kong koji su podijelili laboratorijske hrčke u tri skupine: jednima su kroz razdoblje od šest tjedana davali 0,5-postotni antocijanin borovnica, drugima 1-postotni, dok “spitanici“ treće skupine nisu u svojoj prehrani dobivali ovaj ekstrakt. Doze su bile ekvivalentne 2500 mg antocijanina u prehrani s 2000 kalorija (više nego što su preporuke).
Ovim se ljubičastim bobicama pripisuju mnoge zdravstvene dobrobiti, što nije čudno jer su borovnice pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, pogotovo kalcija, fosfora i željeza i vitamina C.
Započnite dan mueslijima sa svježim borovnicama i nemasnim mlijekom, za međuobrok popijste jogurt s 0,9 posto masti i šakom borovnica, a nakon ručka se možete osladiti voćnom salatom koja će sadrćavati ove ukusne bobice.
Probajte i Cheesecake s borovnicama naše gastro blogerice Nade Duhović, njene muffine s borovnicama ili pitu s borovnicama Tadeje i Timne Bjažević.
K. Horvat