Hrana i recepti

Hrana i recepti

Brašno od zelenih banana – novi hit u mršavljenju i bezglutenskoj prehrani

Osušene zelene banane samljevene u brašno – i tako se može uživati u omiljenim tropskim plodovima koje smo navikli jesti zrele (žute) i svježe, dodati ih u napitke, kreme i kolače, ili ih grickati u obliku voćnog “čipsa”.

Brašno od zelene (nezrele) banane sve je popularnije jer navodno olakšava mršavljenje i uravnotežuje razinu šećera u krvi. Često se ističe da brašno od zelene banane sadrži RS2 – rezistentni (otporni) škrob. Opisuju ga kao posebnu vrstu ugljikohidrata koji se u probavnom sustavu “ponaša” kao vlakno, pa povoljno utječe na metabolizam i održava dulji osjećaj sitosti.

Brašno od zelene banane preporučuje se i kao dobar izvor kalija i magnezija koji su važni za zdravlje srca i mišićnu aktivnost.

Banana olakšava probavu i pomaže protiv stresa

Brašno od zelene banane nudi se kao bezglutenska alternativa osobama koje su preosjetljive na gluten, te osobama koje se pridržavaju paleo prehrane u kojoj su žitarice svedene na minimum, pa uobičajene vrste brašna nisu poželjne.

Brašno od zelene banane zapravo nema okus po bananama nego je vrlo lagane orašaste arome, gotovo bez okusa. Zagovornici ove nesvakidašnje namirnice kažu da se može koristiti umjesto običnog brašna u najraznovrsnijim receptima, od smoothie napitaka i krema, do kruha i kolača. Može poslužiti i za pripremu salatnih preljeva te za zgušnjavanje juha i umaka.

  • Zamjenjujete li u potpunosti obično brašno onim od zelene banane, preporučuje se 25 do 30% manja količina brašna, osobito u pripremi kruha i kolača.
  • Brašno zelene banane može se miješati s drugim vrstama brašna, a preporučen je omjer 2/3 banane i 1/3 nekog drugog brašna.

Bademovo brašno za slasne kolače

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo