Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čajevi gode trudnicama

Čajevi dobri za trudnice i dojilje su “Rooibos” i “Mothers pride”. Ne sadrže tein i ostale nepreporučljive sastojke.

Mothers pride

kČaj “Mothers pride“ (majčin ponos) novitet je na hrvatskom tržištu, a može se kupiti u „Kući zelenog čaja“. Cijena mu nije mala, 100 grama stoji 40 kuna. Ovaj biljni čaj proizvodi se od cvjetova, kore i sjemenja.

“Sadrži: anis, koprivu, komorač i kim. Komorač, anis i kopriva potiču laktaciju i povećavaju količinu mlijeka kod majki te je dobar za dojilje”, poručuju iz Kuće zelenog čaja.

Uz to, ne sadrži listove biljke Camellia Sinensis, u svom sastavu nema kofein (kojeg uz tein također ima u čaju) te ga i to čini prikladnim napitkom za trudnice.

Rooibos čaj

Rooibos čaj ili “majčino čudo“ poznat je više od 300 godina stanovnicima juga Afrike. Odličan je za trudnice, jer je bogat C vitaminom i ne sadrži tein, a također je dobar protiv gripe i prehlade.

“Napitak se priređuje od igličastih listića koji rastu na crvenom grmlju, poznatom pod nazivima „planinski čaj“ ili „afrički crveni čaj“. Ima blagotvorno djelovanje na dojenački organizam.

kRooibos biljka specifična je po tome što može rasti samo u Južnoj Africi, jer zahtijeva visoke temperature, između 40 i 45 stupnjeva danju i 20 stupnjeva noću te čisti zrak bez prašine i industrijskih otpadaka”, objašnjavaju iz Kuće zelenog čaja.

Korijen biljke je do dva metra u zemlji, dok stabljika doseže visinu od 1 do 1,5 metara. Lišće ima male iglice. Prehrambena vrijednost Rooibos čaja zasniva se na prisutnosti željeza, kalija, natrija, kalcija, bakra, cinka, magnezija, fluora i mangana, koji su važni u očuvanja zdravlja ljudskog organizma.

Moguće ga je piti i hladnog, miješati s narančinim sokom, a neki ga koriste čak i za koktele.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo