Prethodne su studije ustanovile povezanost između crnog vina i dugovječnosti, neuroloških bolesti ili sprječavanja srčanih oboljenja, a najnoviji se rezultati mogu nadodati dugom popisu dobrobiti nektara bogova.
U svijetu danas više od 240 milijuna osoba boluje od šećerne
bolesti, a tijekom sljedećih 20-tak godina očekuje se porast oboljelih
na više
od 380 milijuna.
Jedna čaša crnog vina dnevno mogla bi vam pomoći zadržati
šećernu bolest pod kontrolom, tvrde austrijski znanstvenici. Ustanovili su kako ono sadrži velike koncentracije
kemikalija koje omogućavaju tijelu regulaciju razine šećera u krvi. Samo jedna
čaša sadrži količinu jednaku dnevnoj mjeri lijekova protiv dijabetesa.
Visoka koncentracija šećera u krvi može uzrokovati
umor, srčane bolesti, srčani ili moždani udar, sljepoću, oštećenje živaca i
zatajenje bubrega. Prethodna su istraživanja pokazala kako koža grožđa sadrži
prirodne kemikalije polifenole koji pomažu regulirati razinu glukoze, te tako
sprječavaju opasne skokove i padove šećera u krvi.
Austrijski su stručnjaci usporedili količinu
polifenola u 12 različitih sorta vina, te ustanovili kako upravo crno grožđe
sadrži najviše ovih kemikalija. Zatim su proučavali kako polifenoli utječu na
ljudske stanice i koncentrirali se na određeni receptor – molekulu PPAR-gamma
koja se nalazi na samoj površini stanica, a povezana je s razvojem masnih
stanica, skladištenjem tjelesne energije i regulacijom šećera u krvi.
Polifenoli iz crnog vina vežu se za taj receptor,
a samo jedna čaša ima učinak poput lijeka za dijabetes kao što je Avandia.
“Ovo je još jedan dodatak dokazima kako mala
količina vina zaista dobro djeluje na zdravlje. Prethodna istraživanja koja su
uključila tisuće osoba, pokazala su kako umjerena konzumacija alkohola može
smanjiti rizik dijabetesa tipa 2”, objasnio je profesor Alois Jungbauer s
bečkog Sveučilišta prirodnih resursa i primijenjenih životnih znanosti,
voditelj studije.
Istaknuo je kako umjerena konzumacija vina
podrazumijeva malu čašu dnevno za žene i dvije za muškarce.
“Naš je problem taj što moramo odaslati
poruku zdravog stila života, jer previše vina može uzrokovati dijabetes i
pretilost. Ako pijete vino, onda morate smanjiti unos kalorija iz drugih
namirnica za istu količinu”, zaključio je Jungbauer.
K. Horvat