Čaša vina dnevno može za trećinu smanjiti rizik od depresije kod osoba srednje i zrele dobi, tvrde rezultati nove studije.
Osobe koje piju između dvije i sedam malih čaša vina tjedno, u prosjeku imaju
32 posto niži rizik od razvoja depresije, otkrili su stručnjaci.
Iako je pretjerano konzumiranje alkohola povezano s mentalnim problemima
te fizičkim tegobama, neke su studije već ranije otkrile kako umjeren unos
alkohola može biti zdrav.
Tako su istraživanja pokazala kako redovit i umjeren unos alkohola može
sniziti rizik od koronarne bolesti srca, a stručnjaci vjeruju kako je učinak alkohola
sličan i kada je depresija u pitanju, jer ova dva stanja imaju neke slične
mehanizme.
Naime, resveratol, jedan od sastojaka vina, povezan je s dobrobitima za
fizičko zdravlje, a smatra se kako ima zaštitni učinak i na neke dijelove
mozga.
U spomenutoj studiji, stručnjaci španjolskog sveučilišta Navarra proučavali
su zdravlje više od 5,500 osoba starih između 55 i 80 godina, koji su umjereno
konzumirali alkohol, i to najčešće – vino.
Tijekom sedam godina trajanja studije, fokus stručnjaka bio je na
konzumaciji alkohola, mentalnom zdravlju i stilu života, uz stalne medicinske
kontrole ispitanika, intervjue i upitnike. Rezultati, objavljeni u časopisu BMC
Medicine, su pokazali kako je umjeren dnevni unos alkohola povezan s nižim
rizikom od depresije.
Točnije, osobe koje su kozumirale između dvije i sedam čaša vina dnevno
imali su 32 posto niži rizik od razvoja depresije.
Više o depresiji pročitajte ovdje!
D.Š.