Ljetna prehrana trebala bi se bazirati na laganoj hrani, sa što više svježeg voća i povrća i brzinskih recepata koji će minimizirati provođenje vremena za štednjakom.
I dok tražite jednostavne i brze recepte, dobro je slijediti i neke savjete – osjećat ćete se bolje, poletnije i s više energije.
Tri niskokalorična napitka koje možete piti stalno ako ste na dijeti
1. Ne zaboravite uzimati redovite obroke
Stručnjaci su složni u tome da biste prvi obrok trebali pojesti oko 9 ili 10 ujutro. Ako se probudite u 7, pa doručkujete u 10, ručate u 14 sati i večerate oko 17 ili 18 sati, to je sasvim u redu. No, ako doručkujete u podne i tijekom dana imate vremena samo za još jedan obrok, tada to znači da preskačete obroke. Trebali biste jesti barem svaka četiri sata, objasnila je dijetetičarka Sandra Arevalo iz Američke udruge za dijabetes.
2. Kad osjetite žeđ, već ste dehidrirali
Čak i sasvim mala dehidracija može prouzročiti glavobolju, opći umor ili manjak koncentracije. Osobe koje piju premalo vode imaju dugotrajan rizik za bolesti bubrega, srca, poremećaja mentalnih funkcija te probavnog sustava, piše HZJZ. Smanjenim unosom tekućine smanjuje se dotok kisika koji pritječe u srce, mozak, mišiće i sve važne organe, pa su oni manje sposobni obavljati svoje funkcije. Voda, osvježavajuće vode s dodatkom limuna, mente, matičnjaka ili đumbira te nezaslađeni čajevi spriječit će dehidraciju i nagradit će nas lijepom i zdravom kožom. Važno je spomenuti da su na dehidraciju posebno osjetljiva djeca, osobe starije životne dobi i osobe oslabljenoga imunološkog statusa.
Aromatizirana voda s narančom i mentom
- 1 litra vode
- 2 naranče izrezane na kolutove (s korom ako su ekološki uzgojene)
- Šaka mente ili matičnjaka
Pomiješati sastojke i ohladiti u hladnjaku.
3. Važnost mariniranja mesa prije roštiljanja
Kad je riječ o ljetnim mjesecima, mnogima su nezamislivi bez roštiljanja, a roštilja se na plinskome plamenu, drvetu, električnoj energiji ili drvenome ugljenu. Nekoliko savjeta koji bi vam mogli dobro doći tijekom pripreme roštilja donosi HZJZ:
- Izbjegavajte se koristiti drvima bogatima smolom i spriječite kapanje masnoće na izvor topline jer se tako stvaraju štetni kemijski spojevi.
- Marinada uvelike doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa. Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (poput ružmarina, kadulje, senfa, metvice…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa.
- Pazite da hranu pečete dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti.
- Uz tradicionalna jela s roštilja, ispecite ribu na žaru ili sezonsko povrće (npr. tikvice, paprike, rajčice, kukuruz…).
4. Ne kroasanima i krafnama
Najveći uzrok debljanja na godišnjem odmoru jest činjenica da se prilikom odmora zaista želimo odmarati te rjeđe pripremamo doručak, ručak ili večeru, a lakše posežemo za pekarskim proizvodima, kolačima, brzom hranom (prženom i pohanom), slanim suhomesnatim proizvodima te sladoledom kao glavnim osvježenjem ljeti. Svi su ti proizvodi puni šećera i ugljikohidrata koji se teže razgrađuju u organizmu, lakše ulaze u krv te zbog učestale konzumacije primjećujemo rast kilograma. Izbjegavajte!
Marinirani patlidžan odlična je alternativa mesu – recept koji ćete koristiti cijelo ljeto
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock