Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokolada – superhrana koja liječi!

Tko kaže da je zdrava hrana dosadna? Studija za studijom potvrđuju da je čokolada — slatka, kremasta, i slasna — dobra i korisna za više stvari od pukog liječenja slomljenog srca.

Tajna iza moćnog efekta čokolade zove se kakao, koji je također odgovoran i za poseban okus čokolade. Puna zdravih kemikalija poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti.

Čokolada za zdravo srce i veselu djecuJedini problem? Kakao sam po sebi ima gorak, kredast, i neugodan okus, pa su mu potrebni dodaci.  A malo mlijeka, šećera i maslaca u kombinaciji s kakaom, bit će, naravno, prefini, ali i nezdravi. Osim novih kalorija, ovi dodatni sastojci mogu smanjiti učinkovitost kakaa.

Zato grickajte pametno: Držite se čokolade koja ima 70 postotni udio kakaa, odnosno tamne ili gorke čokolade. I nemojte pretjerivati! Zbog visoke razine šećera, ograničite se na samo nekoliko redova čokolade tjedno. Osim što će popraviti vaše (ljubavlju) slomljeno srce, čokolada će osnažiti i vaš organizam!

Čokolada za zdravije srce

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi koji uništavaju slobodne radikale. Nova istraživanja pokazuju da flavonoidi nisu jedini sastojci čokolade koji pomažu zdravlju vitalnih organa, no potrebno je provesti dodatna istraživanja, kako bi se na ovo pitanje u potpunosti odgovorilo. 

Čokolada smiruje kašalj

Čokolada smiruje kašalj gotovo jednako dobro kao kodein (sastojak u lijekovima za kašalj) i to zahvaljujući teobrominu. Ova kemikalija ne samo da je zaslužna za dobar osjećaj koji ostaje nakon grickanja čokolade, već smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sustava.

Čokolada štiti od dijabetesaČokolada u trudnoći za sretniju djecu

Buduće majke koje se tijekom blaženog razdoblja časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego mame koje tijekom trudnoće nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, sretnija i češće se smiju.

Čokolada štiti od dijabetesa

Slatkiš kao neprijatelj dijabetesa? O, da! Talijansko istraživanje utvrdilo je se kod ispitanika koji su svaki dan, 15 dana zaredom, jeli red tamne čokolade smanjila otpornost na inzulin. Ova uloga čokolade kao zaštitnika od dijabetesa također se pripisuje učinku flavonoida.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo