Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crno vino je ključ dugovječnosti?

Tako tvrde harvardski istraživači koji su ustanovili kako vino ima ulogu u sprječavanju starenja stanica. Proučavali su laboratorijske miševe i ustanovili kako sastojak u koži i sjemenkama grožđa resveratrol ne utječe na one koji su imali isključen određeni gen (SIRT1). Pretrage mišićnog tkiva miševa s normalnim SIRT1 genom koji su dobivali resveratrol okazale su da je ova tvar poboljšala funkcioniranje mitohondrija koji stanicama daju potrebnu energiju. Pad u stvaranju energije mitohondrija je povetan s mnogim bolestima, uključujući dijabetes ili Alzheimerovu bolest, ali i sa samim procesom starenja, objasnio je profesor genetike na Harvardu David Sinclair, ujedno i voditelj istraživanja.

Bitno je napomenuti kako količina resveratrola koji je dan miševima odgovara sto čaša crnog vina dnevno, što čak ni najveći ljubitelji dobre kapljice ne bi smjeli popiti. Umjesto toga, cilj znanstvenika je razviti sintetički resveratrol koji bi aktivirao SIRT1 i uzimao se poput lijeka.

“Moje kolege rade na razvijanju boljih molekula za koje se nadamo da će biti lijekovi za bolesti povezane sa starenjem, a ne produžiti životni vijek, iako bi to mogla biti nuspojava”, objasnio je Sinclair.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Metabolism.

Crno vino štiti od oštećenja nakon moždanog udara

Crveno vino i tamna čokolada su nova super hrana!

Resveratrol olakšava upalnu bolest crijeva

Resveratrol – saveznik u borbi s kilogramima

Rak dojke: crno vino pojačava učinak kemoterapije

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo