Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čuvajte se trovanja hranom!

Foto: Shutterstock

Uživanje u roštilju, sladoledu i drugim tipično ljetnim specijalitetima opasno vam mogu pokvariti ljetne temperature na kojima se lako razmnožavaju “sitna, ali dinamitna” bića – bakterije.

Ne mogu se vidjeti samim okom, niti osjetiti mirisom ili okusom, pa je izuzetno važna higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njezino pravilno čuvanje.

Uobičajeni su simptomi trovanja hranom mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, a ponekad groznica i gubitak tekućine. No, trovanje hranom može biti smrtonosno – stoga se i te kako valja pridržavati uputa o pravilnom čuvanju i pripremi namirnica. Hrana onečišćena štetnim bakterijama najčešće se ne može prepoznati po promijenjenom izgledu i mirisu, jer i naizgled svježa i ukusna hrana može biti opasna za zdravlje.

Nadutost na ljetovanju – što jesti, a što izbjegavati?

Konzumiranjem hrane koja sadrži bakterije opasne za zdravlje, nakon određenog vremena (tzv. inkubacijskog razdoblja) javljaju se simptomi trovanja. Ovisno o vrsti i količini bakterija, inkubacijsko razdoblje može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana. Bakterije unesene hranom u probavni sustav naseljavaju se u crijevnoj stijenci, gdje naglim povećanjem brojnosti ili svojim toksinima (otrovima) razaraju stanice. Ponekad se toksini apsorbiraju te krvlju odlaze u druge organe ometajući njihovu funkciju. U ovom slučaju govorimo o hranom prenosivim bolestima.

Ljetne namirnice koje pomažu regulirati povišeni krvni tlak

S druge strane, neke bakterije proizvode vrlo opasne toksine još u hrani, pa se njihovim unosom u organizam simptomi javljaju znatno brže jer se bakterije ne moraju nužno razmnožavati u crijevima da bi se bolest razvila. U ovom slučaju možemo govoriti o trovanju hranom, objašnjava Andrea Gross-Bošković, dipl. ing. preh. teh., ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

Namirnice koje biste trebali češće jesti nakon što navršite 40

Bakterije se razmnožavaju u toploj i vlažnoj sredini. U odgovarajućim uvjetima od jedne bakterije može se za osam sati razviti nekoliko milijuna, a za dvanaest sati i nekoliko milijardi novih bakterija. To znači, ako je hrana kontaminirana, čak i vrlo malim brojem bakterija, te ako je ostavite preko noći izvan hladnjaka, do kritične kontaminacije može doći već sljedećeg dana. U tom slučaju samo jedan zalogaj može izazvati bolest odnosno trovanje, upozorava Andrea Gross-Bošković.

Najbolje jutarnje grickalice za gubitak kilograma

Opasne bakterije – trovači

Salmonella – može se naći u sirovom mlijeku, jajima i proizvodima od sirovih jaja te mesu. Bakterija preživljava ako hrana nije pravilno termički obrađena (kuhanjem ili smrzavanjem). Osobe koje su zaražene mogu kontaktom prenijeti uzročnika na zdravu osobu.

Kako spriječiti zarazu salmonelom?

Campylobacter – najčešće se nalazi u mesu peradi, crvenom mesu, nepasteriziranom mlijeku i netretiranoj vodi. Samo nekoliko bakterija u komadu slabo kuhane piletine može izazvati bolest.

Koja je vrsta prehrane idealna za ljetne dane, a što biste trebali izbjegavati?

Clostridium perfringens – u malom broju se nalazi u mnogim vrstama hrane, posebno u mesu i mesnim prerađevinama, no često je prisutna u tlu, te ljudskom i životinjskom izmetu, pa za sprečavanje bolesti vrijedi izreka “Čistoća je pola zdravlja”. Za razliku od većine ostalih bakterija koje se prenose hranom, C. perfringens se ne uništava u potpunosti termičkom obradom odnosno kuhanjem. Razmnožavanju bakterija pogoduje stajanje, odnosno postupno hlađenje prethodno termički obrađene hrane.

Listeria monocytogenes – sveprisutna je u okolišu, a nalazi se u malom broju i u mnogim namirnicama. U nekoj hrani, kao što su sirevi i paštete koji polagano dozrijevaju, moguće ju je naći u većem broju. Bolest nastupa unosom hrane koja sadrži veliki broj ovih bakterija, a najčešće se javlja kod rizičnijih skupina kao što su trudnice, novorođenčad, stariji te osobe sa smanjenim imunitetom. Preporuka je da trudnice izbjegavaju sireve koji polagano dozrijevaju (camembert, brie, plavi sir) i sve vrste pašteta.

Himalajska ili stolna sol – koja je zdravija i bolja?

Escherichia coli O157 – mnoge su vrste E. coli bezopasne, ali one koje proizvode verocitotoksin (VTEC) mogu izazvati ozbiljne bolesti. U Hrvatskoj je najčešći tip Escherichia coli O157. Rizična hrana je ona nedovoljno pečena, mljevena govedina te nepasterizirano ili nepravilno pasterizirano mlijeko. Moguće se zaraziti i izravnim kontaktom s inficiranom osobom ili životinjom te putem tla kontaminiranog životinjskim izmetom.  

5 zdravih i hranjivih ideja za doručak

Što učiniti prilikom trovanja hranom

 • Pijte puno vode ili nezaslađenog čaja kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu.
 • U slučaju jačih tegoba, te ako je oboljelo dojenče, malo dijete, trudnica ili osoba oslabljenog imuniteta, obratite se obiteljskom liječniku ili hitnoj medicinskoj pomoći.
 • Ako mislite da je trovanje hranom posljedica konzumiranja hrane iz restorana ili drugog objekta koji posluje s hranom, o tome izvijestite svoga liječnika, ili direktno kontaktirajte lokalni Zavod za javno zdravstvo i sanitarnu inspekciju, kako bi se spriječilo širenje zaraze hranom.  

Vodič za početnike: kako iz kuhinje izbaciti procesuirane namirnice

4 važne stvari u higijeni hrane

ČIŠĆENJE

Ruke, posuđe i daske za rezanje treba prati prije i nakon rukovanja sa sirovim mesom, piletinom, morskom hranom i jajima te prije konzumiranja hrane. Najprikladnije su daske od plastičnog ili nekog drugog neporoznog materijala.

Važno je redovito prati ruke, osobito nakon toaleta, nakon rukovanja sirovom hranom i prije jela.

Ne pripravljajte odnosno ne dirajte sirovu hranu kada imate želučanih tegoba, kao što su proljev ili povraćanje.

Ne dirajte hranu ako imate rane ili posjekotine, ako nisu zaštićene.

Za brisanje radnih površina preporučuje se korištenje jednokratnih, papirnatih ubrusa. Ako se koriste platneni ubrusi, treba ih često mijenjati i iskuhavati prilikom pranja.

Zašto se javlja iznenadna i jaka želja za slanom hranom?

KUHANJE

 • Pravilno kuhanje uništava bakterije koje mogu izazvati trovanje hranom. Hranu je važno kuhati dovoljno dugo, što se posebice odnosi na meso.
 • Prilikom podgrijavanja hrane potrebno je provjeriti je li potpuno zagrijana, a ostatak nakon konzumiranja treba se baciti, a ne ponovo zagrijavati.

4 “zdrave” namirnice koje biste trebali izbjegavati za doručak

HLAĐENJE

 • Pokvarljive namirnice, kuhanu hranu i ostatke jela obvezno spremite u hladnjak što je prije moguće.
 • Hranu je potrebno odmrzavati na dnu hladnjaka, pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj pećnici.
 • Prije zamrzavanja velike količine hrane treba je razdijeliti u više posuda kako bi se što prije zamrznule.
 • Ako prilikom pripreme hrane koristite suđe koje dugo čuva toplinu, preostalu hranu odmah premjestite u drugu posudu kako bi se čim prije rashladila.
 • Hranu sumnjive boje i mirisa, ili koja je dulje vrijeme u hladnjaku, treba baciti.

Zašto je bademovo brašno zdraviji izbor?

KRIŽNA KONTAMINACIJA

Križna kontaminacija je prijenos bakterija iz hrane (obično sirove) na druge namirnice. Bakterija se može prenijeti direktno, kada jedna vrsta hrane dođe u dodir s drugom vrstom hrane ili indirektno, preko ruku, opreme, radnih površina.

 • Perite ruke temeljito poslije kontakta sa sirovom hranom.
 • Držite sirovu hranu podalje od hrane spremne za konzumaciju.
 • Čuvajte sirovo meso u plastičnim posudama koje se mogu zatvoriti, pri dnu hladnjaka, tako da ne može doći do kontakta s drugim namirnica (ni izravno, ni curenjem).
 • Upotrebljavajte zasebne daske za rezanje/radne površine za sirovu hranu, i hranu spremnu za konzumaciju.
 • Temeljito očistite pribor i posuđe nakon rada sa sirovom hranom.  

8 namirnica koje će hidratizirati vaše tijelo

I.V.

Foto: Shutterstock    

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo