Jučer ste mogli saznati kako pripremiti ukusno toplo vino i zagrijati se bilo gdje se nalazili. Danas saznajte kako skuhati topli kakao uz par naputaka za ekstra dobar okus!
Od ponuđenih pet napitaka, po receptu našeg stručnjaka, odaberite jedan po svom ukusu i uživajte u toploj zimi bilo da ste na poslu ili se odmarate uz omiljenu knjigu.
Kako pripremiti topli kakao?
Glavni sastojci tradicionalnog toplog kakaa su, kakao prah, mlijeko i šećer, no u novije vrijeme prekomjerno korištenje šećera se izbjegava, stoga se kao zaslađivač preporuča koristiti najčešće med, agavin sirup ili steviju. Kakao prah, osnova svake čokolade, iznimno je bogat antioksidativnim tvarima kao što su polifenoli, flavonoidi.
“Par sati nakon konzumacije, flavonoidi djeluju na organizam pojačavajući protok krvi i time kratkoročno poboljšavaju budnost i kognitivne sposobnosti. Poznato je da čokolada, pa tako i čokoladni napici, djeluju na porizvodnju serotonina, tzv. hormona sreće i endorfina zbog čega se osoba osjeća smireno i puna energije.” pojašnjava nutricionistica Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.
Za dobar topli kakako preporuča se: punomasno mlijeko, kakao prah i med: 2 čajne žličice kakao praha umješajte u 1 jušnu žlicu meda i zajedno otopite u 2,5 dcl toploga mlijeka. Za ekstra okus dodajte prstohvat cimeta.
Sve što slijedi nakon kuhanja je čisti užitak…..
Od ponuđenih pet napitaka, po receptu našeg stručnjaka, odaberite jedan po svom ukusu i uživajte u toploj zimi bilo da ste na poslu ili se odmarate uz omiljenu knjigu. Svratite sutra i saznajte kako pripremiti čaj za opuštanje!
Foto: Shutterstock
A. Abrahamsberg