Hrana i recepti

Hrana i recepti

Do ravnog trbuha uz orašaste plodove

Kada pokušavate istopiti suvišne kilograme i postići tako željeni ravni trbuh, svaka, pa i najmanja pomoć, dobrodošla je. Španjolski stručnjaci donose najnoviji savjet: u svoju svakodnevnu prehranu uključite orašaste plodove i pripremite se na topljenje šlaufa!

Za zdravstvene dobrobiti dovoljno je pojesti 30 grama neoguljenih oraha, badema ili lješnjaka svakog dana.

Istraživači Odsjeka za ljudsku prehranu Sveučilišta Rovira i Virgili pratili su 40-ak osoba s metaboličkim sindromom kroz razdoblje od 12 tjedana. Ispitanike su podijelili u dvije skupine: jedni su u svoju prehranu uključili povećane količine orašastih plodova dok ispitanici druge skupine nisu jeli ove zdrave grickalice. Ustanovljeno je kako su osobe koje su jele orašaste plodove imale veću razinu serotonina – ovaj je hormon najpoznatiji zbog svog djelovanja na mozak i raspoloženje (kada mozak proizvodi serotonin, osjećamo se sretno).

Otprilike 90 posto serotonina nalazi se u želucu, a ostatak je u središnjem živčanog sustavu gdje upravlja našim raspoloženjem i apetitom. Također, masnoće,
proteini i vlakna iz orašastih plodova pomoći će vam dulje zadržati osjećaj
sitosti pa ćete tako manje jesti tijekom dana.

Na tragu španjolskih istraživača su i američki stručnjaci, koji su početkom godine zaključili kako konzumacija pistacija pomaže zdravlju srca. “Pistacije skrivaju raznolikost zdravstvenih dobrobiti: potpomažu držanje težine pod kontrolom i omogućuju krvožilno zdravlje. Naše otkriće kosi se s krivim općim uvjerenjem kako bi se ovi orašasti plodovi trebali isključiti iz prehrane kako bi se smanjio unos kalorija “, tvrde iz američkog Ministarstva poljoprivrede, koje je provelo studiju.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo