Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dobrobiti ribe veće nego rizik od pretjerane izloženosti živi

Već i vrapci na grani znaju kako je riba bogati izvor omega-3 masnih kiselina – dobrobitnih sastojaka koji su glavni čuvari našeg krvožilnog zdravlja. Međutim, mnogi nisu sigurni bi li trebali zaista jesti veće količine ribe, s obzirom da je ona iz nekontroliranog uzgoja onečišćena živom.

Harvardski stručnjaci umiruju: dobrobiti ribe veće su nego rizik od prekomjerne izloženosti živi!

Oni su analizirali podatke iz dviju velikih studija provedenih nad 170.000 osoba. Ispitanici su svake dvije godine odgovarali na pitanja o svom zdravlju, faktorima rizika, bolestima od kojih su bolovali i stilu života.

Ispitivači su zatim odabrali 7000 ispitanika kojima su izmjerili razinu žive iz noktiju (predstavlja dobar biomarker kao pokazatelj dugoročne izloženosti živi). Za polovicu je ustanovljeno kako su doživjeli moždani udar ili razvili koronarnu bolest srca, te su njihovi podaci uspoređeni s jednakim brojem zdravih ispitanika.

Stručnjaci preporučuju izloženost živi od najviše 0,4 mikrograma po gramu. Ukupno je 20 posto ispitanika imalo koncentraciju žive od 0,7 mikrograma, a istraživači nisu ustanovili povezanost između izloženosti živi i povećanom riziku od krvožilnih bolesti. Štoviše, zamijećeno je kako je konzumacija ribe povezana s manjim rizikom od bolesti srca.

“Zdravstvene dobrobiti konzumacije raznolike morske hrane u preporučenim količinama [dvije porcije tjedno] pobijaju rizik povezan s metil-živom, a većina Amerikanaca bi trebala povećati količinu i raznolikost morskih plodova koje konzumiraju tako što bi trebali neke vrste mesa i peradi zamijeniti njome”, smatra dr. Dariush Mozaffarian s Harvarda, jedan od voditelja istraživanja objavljenog u časopisu New England Journal of Medicine.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo