Hrana i recepti

Hrana i recepti

Đumbir – začin života

Porijeklom iz Azije, đumbir se naveliko koristi u azijskoj, posebice indijskoj kuhinji, te u zapadnoj Africi i zemljama karipskog otočja.

Iako se smatra kako sadrži analgetička, antipiretička, antibakterijska i svojstva sedativa, brojne su studije potvrdile učinkovitost đumbira u liječenju mučnine uzrokovane kemoterapijom, morskom bolešću, tzv. jutarnje mučnine i proljeva.

kJulie Ryan sa Sveučilišta Rochester Medical Center nedavno je provela studiju na pacijentima koji su prolazili kroz kemoterapiju te otkrila kako pacijenti osjećaju 40 posto manje mučnine ako konzumiraju male količine đumbira. “Uvjereni smo da uz pomoć đumbira pacijentima moguće umanjiti osjećaj mučnine nakon kemoterapije”, izjavila je.

Đumbir, kojemu se pripisuju i svojstva umanjivanja grčeva i protuupalne karakteristike, sastoji se od tri glavne aktivne komponente: gingerola, zingerona i shogaola. “Mehanizam kojim đumbir ublažava mučinu još uvijek nije poznat”, priznaje Ryan, no dodaje kako pretpostavlja da se radi o kombinaciji učinaka na pokretljivost probave i protuupalnih svojstava, kao i svojstva đumbira da se ponaša kao antagonist receptora neurotransmitera.

Iako se u studiji fokusirala na pacijente oboljele od raka, Ryan vjeruje kako đumbir mogu koristiti gotovo svi: “Đumbir se već godinama koristi u široj populaciji za liječenje mučnine, zatvora i bolova u zglobovima”.

U studiji su korišteni tekući ekstrakti pročišćenog korijena đumbira, no za svakodnevno korištenje Ryan ipak preporučuje svježi đumbir.

Izvor: Biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo