Hrana i recepti

Hrana i recepti

Egzotična pileća salata Hotela Dubrovnik odvest će vas u Aziju

Ako često zaobilazite salate jer su “dosadne” i “obične”, predstavljamo vam pravu aromatičnu zvijezdu jelovnika Hotela Dubrovnik: Egzotičnu pileću salatu.

Nju krasi svježi, sočni ananas na kojem je poslužena piletina s umakom od kurkume i orasima. Osim kurkume, ovisno o inspiraciji kuhara, salata se može začiniti tumeringom, curryjem ili šafranom. Za potpuniji okus i pojačan kolorit, tu su i malene cherry rajčice.

Ananas – odlično voće

Slasni ananas sadrži velik broj ljekovitih spojeva, pa su ga još Indijanci koristili za brže zacjeljivanje rana. Smatra se da je za to zaslužan enzim bromelain koji pomaže u probavljanju proteina i ublažava otekline. U ananasu su i kiseline koje sprečavaju nastanak raka želuca. Što je ovaj plod svježiji, ima više bromelaina, stoga birajte samo najkvalitetnije i svježe voće.

Popularno je žuto voće bogati rudnik vitamina C, koji tijelu pomaže upiti željezo i samim time sprječava nastanak anemije. Ananas, koji korijene vuče iz Kariba, bio je iznimno cijenjen u Europi, skup i rezerviran za kraljevske dvore. Naziv potječe od indijske riječi “anana” što znači “odlično voće”.

Orasi – antioksidantska bomba

Od svih orašastih plodova, orasi imaju najviše antioksidansa. To znači da sadrže najveću količinu tvari koje nas brane od slobodnih radikala i oštećenja koje oni uzrokuju – bolesti. Proteini, vitamin E, vlakna, minerali, nezasićene masne kiseline… sve ovo sadrže orasi, predvodnici orašastih plodova po dobrobitima za naše zdravlje.

Zbog visokog udjela mononezasićenih masnoća, orasi pomažu sniziti kolesterol i kao rezultat toga mogu smanjiti rizik oboljenja od krvožilnih bolesti.

Kurkuma – zvijezda Azije

Kurkuma se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicine Kine i
Indije za liječenje rana, infekcija i mnogih kožnih problema. Ovaj
žućkasti začin može spriječiti rak gušterače i potaknuti organizam na
borbu protiv upale crijeva, bolesti koja pogađa veliki broj svjetske
populacije. Kurkuma je također velika pomoć u boriti protiv raka dojke i
karcinoma debelog crijeva, a djeluje kao prirodni antibiotik i
analgetik.

Dašak egzotike čeka vas na terasi Kavane Hotela Dubrovik za samo 45 kuna.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo