Hrana i recepti

Hrana i recepti

Evo što NIKAKO ne trebate jesti za doručak

Doručak je najvažniji obrok du danu jer osigurava energiju za cijeli dan, a ako kvalitetno doručkujemo – porcije idućih obroka će automatski biti manje jer ćemo manje osjetiti glad.

Postoje oni obroci koji se i te kako preporučuju za doručak, poput skoro svih vrsta voća, jaja i domaće pripremljenih kaša od žitarica.

Nutricionist iz Londonda, Rob Hobson, podijelio je s DailyMailom pet najgorih namirnica koje se mogu pojesti za doručak…

Tost s pekmezom

Džem od aronije – poslastica za zdravlje i nepce!

Tost s pekmezom nije uvijek loše rješenje, pogotovo ako se radi o kruhu cjelovitih žitarica ili raža, no pekmez i marmelade pune su šećera koje vam nisu potrebne za dobro jutro.

Umjesto pekmeza, radije izaberite tanko namazan maslac na topli tost.

Energetske pločice, žitarice za van i kupovne slatke žitarice

Kupovne žitarice, žitarice spremne da ih pojedete na putu do posla te energetske pločice prepune su šećera, iako su dobar izvor vlakana i proteina. Sadrže i puno vitamina i minerala te željezo.

Ako za doručak želite jesti žitarice, najbolje bi bilo kada biste ih pripremili samostalno, kod kuće kako biste bili sigurni što se u njima točno nalazi. Uvijek je bolje dodati žitaricama svježe voće, što ih čini i puno zdravijim izborom. Energetske pločice također možete pripremiti kod kuće te ih ostaviti u hladnjaku za ukusno i hladno jutarnje osvježenje.

Zobene pahuljice imaju sve što trebate za doručak

Ništa…

Umjesto ničeg – radije izaberite pojesti barem nešto s ovog popisa namirnica ako ste u žurbi. Ove namirnice nisu loše, samo su nepotrebni izvori šećera zbog čega ne možete kontrolirati svoj dnevni unos šećera. Ako propustite doručak, moguće je da ćete u idućim obrocima pretjerivati, a i veća će vam biti žudnja za grickalicama.

Evo odgovora koliko soli i šećera trebate konzumirati! Saznajte i s kojih 10 namirnica možete osvježiti svoj doručak. 

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo