Hrana i recepti

Hrana i recepti

Fitokemikalije skidaju kile i sprječavaju bolesti

Ako ne možete odoljeti cheeseburgerima, prženim krumpirićima i gaziranom piću, uzmite u obzir ove činjenice: s fast food hranom naručujete i povećani rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i debljine.

voćeAko se klonite prerađene i brze hrane, a umjesto nje jedete puno povrća, orašastih plodova i voća, na aktivan ćete način pomagati u prevenciji ili promjeni štetnog metaboličkog procesa u vašem tijelu. Rezultat? Bolje zdravlje i vitkije tijelo.

Važna prednost konzumacije hrane biljnog podrijetla dolazi iz fitokemikalija koje ona sadrži. Ove prirodne tvari sprječavaju oksidativni stres – proces povezan s pretilošću i pregršt drugih bolesti uključujući srčana oboljenja i dijabetes. Fitokemikalije uključuju likopen iz rajčica, izoflavonoide iz soje, beta karoten iz mrkve, antocijane iz borovnica, alicin iz češnjaka…

Bez dovoljne količine fitokemikalija i antioksidansa koji se bore protiv oksidativnog stresa, štetni slobodni radikali uzrokuju upale i druge probleme s otrovima u tijelu. Kod pretilih osoba, višak masnog tikova i određeni enzimi koji su aktivniji od drugih izazivaju prekomjernu proizvodnju slobodnih radikala, potvrdili su znanstvenici američkog sveučilišta s Floride.

parTim znanstvenika predvođen dr. Heather K. Vincent, proučavao je grupu od 54 mladih osoba koje su bile podijeljene u grupe s normalnom i pretjeranom tjelesnom težinom. Zanimljivo, predstavnici i jedne i druge grupe su unosili jednak broj kalorija u organizam. Međutim, primijećeno je kako pretili mladi ljudi jedu puno manje hrane biljnog podrijetla. To znači da su osobe koje su nosile višak kilograma konzumirale manje obrambenih minerala u tragovima i fitokemikalija, a jele više zasićenih masnoća.

Kao dodatak, osobe koje su jele manje biljne hrane su imale višu razinu oksidativnog stresa i upala u tijelu od osoba s normalnom tjelesnom težinom. Radi se o vrlo važnom otkriću jer su oksidativni stres i upale očito povezane s debljinom, srčanim bolestima, dijabetesom i bolestima zglobova.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo