Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grašak – uklanja umor, poboljšava raspoloženje, regulira krvni tlak…

Foto: Shutterstock

Grašak je omiljena namirnica svih gurmana a i onih koji paze na svoje zdravlje – sadrži vitamine i minerale, te fitonutrijente lutein i zeaksantin koji čuvaju zdravlje oka.

Jedna od najraširenijih zeljastih biljaka iz porodice mahuna je grašak koji službeno pripada porodici Lepirnjača tj. grupi zrnatih mahunarki. Najveći proizvođači graška u svijetu su Kina, Indija, Rusija i Amerika.

“Grašak je u srednjem vijeku bio hrana siromašnih europskih seljaka, a danas ne postoji restoran koji ga nema na svom jelovniku. Ova jednogodišnja biljka na naše prostore odnosno u Europu dolazi krajem srednjeg vijeka, a danas se uzgaja gotovo svugdje u svijetu. Zanimljiva je informacija da grašak kao biljka nije zahtjevan za uzgoj, ekonomski je isplativa jer daje visoke prinose, a uspijeva na područjima s vlažnom i hladnijom klimom što dodatno pogoduje „promociji“ graška budući da zahtjeva minimalne uvjete ako usporedimo s ostalim biljkama“, pojasnila je magistra nutricionizma Marina Jakšić.

Nutritivne vrijednosti graška

Kao što smo naveli na početku grašak iz porodice mahunarki predstavlja visoko kvalitetnu i hranjivu namirnicu. Osim što ima bogate nutritivne sastojke važno je napomenuti da je grašak bogat izvor energije odnosno otprilike 100g graška sadrži oko 80 kcal, napominje nutricionistkinja Jakšić. Osim značajne energetske vrijednosti grašak je bogat izvor ugljikohidrata i vlakana (galaktana), glukoze, glukuronske kiseline, fruktoze, proteine, masti i lecitina. Grašak je bogat vitaminom C i E pa se preporuča konzumacija graška u našoj prehrani. Također sadrži i vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), niacin, vitamin E i vitamin A u tragovima, magnezij i mangan.

Grašak u ulozi ljudskog zdravlja

Kao odličan izvor vlakana pomaže kod održavanja, očuvanja probavnog sustava te poboljšanja probave. Ova namirnica bogat je izvor željeza što znači da djeluje povoljno na naš imunološki sustav. “Pojačava naš imunitet, djeluje na umor i bezvoljnost, a budući da sadrži željezo poboljšava uspješniju izgradnju stanica u krvi. Grašak je bogat vitaminom K pa možemo zaključiti da je važan za srčano-krvožilni sustav, očuvanje i zdravlje kostiju. „Sprečava“ osteoporozu, a pridonosi aterosklerozi.

Redovna konzumacija graška može eliminirati pojedine bolesti blažeg oblika, ali i ublažite neke jače.

Ova mahunarka bogat je izvor antioksidansa kao što su flavonoidi, polifenoli, karotenoidi i fenolna kiselina. Prema jednim od zadnjih istraživanja konzumacija graška pomaže kod raka želuca zbog sastojka koji se zove kumestrol, a važan je i kod gubitka tjelesne mase.” dodaje Marina Jakišić. Štiti naše tijelo od bronhitisa, artritisa i Alzheimerove bolesti. Važan je kod ljudi koji su u depresiji jer utječe na poboljšanje raspoloženja, uklanja umor, regulira krvni tlak, jača živčani sustav, koristi se za detoksikaciju organizma, otklanja umor i djeluje pozitivno na stanje naše kože.

Pripremite zelene njoke s graškom bez glutena

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo