Iskoristite ostatke hrane na najbolji način - evo zašto je podgrijavanje problematično - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Iskoristite ostatke hrane na najbolji način – evo zašto je podgrijavanje problematično

Shutterstock

Ako ne želite da sva hrana koju ste pripremili završi u smeću, evo kako ju iskoristiti.

Istina je ipak da je hrana važan dio blagdana, a ostaci koji vam stoje na stolu mogu se iskoristiti na razne načine, tako da postanu još ukusnije jelo. 

No ako ih krivo pohranite, mogu se pokvariti, a i vi se možete otrovati hranom, a takvi slučajevi nisu rijetki. Pa što napraviti da ne postanete dio ove statistike? Evo nekoliko savjeta. 

Pazite kako zagrijavate 

Prema pisanju stručnjaka, na podgrijavanje možete gledati kao na ponovno kuhanje, a radi se o tome da bakterije koje su se mogle razviti u hrani mogu se uništiti samo vrlo visokom temperaturom. Spremanja ostataka hrane je isto važno. Nakon što ste hranu skuhali, ohladite ju i odmah pohranite u hladnjak. 

Što napraviti s ostacima mesa? 

Meso možete spremiti u hladnjak, a ako se radi o purici, može tamo stajati nekoliko dana. Kada ste spremni za podgrijavanje, pazite da to činite na visokim temperaturama. Ako grijete na 75 stupnjeva, bakterije će biti uništene za 30 sekundi, a ako to činite na 80 stupnjeva, potrebno je samo 6 sekundi. 

Mogu li se začini pokvariti? Evo koliko svaki začin traje i kada ga trebate baciti

Kako pohraniti temeljac

Ako vam je ostalo temeljca nakon pripreme juhe ili umaka za meso, možete ga pohraniti u hladnjak na dva dana, ili ga zamrznuti pa koristiti puno dulje. Kada ćete ga koristiti,prvo ga podgrijte. 

Što sa svinjetinom?

Ako vam je ostalo i ovog mesa, možete ga pohraniti isto kao i ono od purice, a možete ga i podgrijati. 

Nutricionistica otkrila kako priprema omiljene zimske obroke, a među njima i – variva

Pečeni krumpir i pečeno povrće 

Iako mnogi kažu kako se krumpir ne smije podgrijavati, prema pisanju portala goodhousekeeping.com, to možete učiniti ali ga, zajedno s povrćem, i pohraniti u hladnjak. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo