Hrana i recepti

Hrana i recepti

Istine i zablude o voću i povrću

Ako vam se čini kako o voću i povrću
više nemate što naučiti, vjerojatno ste u krivu. Čak i ako znate mnogo, svaka nova informacija dobro dode.

1. Avokado deblja. Ne!

Iako avokado sadrži veliku količinu masnoća, one su nezasićene, što je za vas
dobro. Avokado je i bogat vitaminima i mineralima, sadrži visok
postotak bjelančevina i ulja te je dobar izvor energije.

k2. Kora voća i povrća mora se prije konzumiranja oguliti. Ne!

Kora sadrži najveću količinu vlakana i vitamina C. Operite, izribajte ili obrišite
voće i povrće. Ako baš morate oguliti voćku, nastojte što bolje sačuvati
sloj tik ispod kožice!

3. Prije smrzavanja povrće treba blanširati. Da!

Blanširanje uništava enzime koji uzrokuju promjenu boje, okusa ili teksture
povrća. Blanširanjem se istiskuje zrak iz povrća, što mu daje svjetliju boju te
ograničava pjenu koja se pojavljuje pri kuhanju.

4. Crveni grah može biti otrovan. Da!

Sirovi crveni grah sadrži otrovne tvari, ali one se unište u procesu
konzerviranja (kuhanja). Nedovoljno kuhan grah stoga izaziva probavne smetnje.
Prije pripreme konzervirani grah dobro operite, a suhi uvijek namočite preko noći i obavezno dobro
skuhajte.

5. Ne postoji jestivo cvijeće. Ne!

Cvjetovi tikvica mogu se pohati ili koristiti u salatama. Ružine latice i
ljubice, pak, koriste se kao jestivi ukrasi.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo