Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jagode snižavaju loš kolesterol

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal još je jednom potvrdilo snagu jagoda u snižavanju kolesterola.

Sudionice istraživanja koje su pokazivale minimalno tri simptoma metaboličkog sindroma svakodnevno su pile napitak obogaćen s 25 grama dehidriranih jagoda u prahu. Dobra je vijest da je za četiri tjedna, razina njihovog kolesterola (pogotovo lošeg) pala je prosječnu.

jagodaJagode se danas ubrajaju u najpopularnije voće na svijetu. U njihovom primamljivom okusu i višestrukoj koristi uživaju stanovnici svih kontinenata. Vjerovali ili ne, danas se uzgaja 600 raznih sorti. Kad je riječ o njihovom pozitivnom djelovanju na zdravlje, jagode kao “supervoće” u sve većoj mjeri prepoznaje i moderna medicina. One su bogate protuupalnim i antikancerogenim sastojcima. Ukratko, jagode se ubrajaju u voće s najbogatijim sadržajem nutritivnih sastojaka. One sadrže visoke razine antioksidansa, obilje flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana.

Jagode sadrže prirodne fenole koje služe istoj svrsi poput protuupalnog aspirina ili ibuprofena protiv bolova. Međutim, fenosli iz jagoda ne uzrokuju crijevno krvarenje poput umjetnih lijekova. 

Jagode i ostalo voće bogato vitaminom C dokazano pomaže u prevenciji starosne makularne degeneracije. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki  moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36 posto.

Važno je naglasiti da samo svježe i smrznute jagode sadrže pregršt korisnih sastojaka koji doprinose zdravlju. Naime, prerađeno voće gubi većinu – ako ne i sve nutritivne vrijednosti.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo