Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jedite ribu i zaštitie se od Alzheimerove bolesti

Osobe koje svakog tjedna jedu ribu pečenu na žaru mogu smanjiti svoj rizik od razvijanja blagog kognitivnog oštećenja i Alzheimerove bolesti.

Ovo je prvo istraživanje kojim je ustanovljena veza između konzumacije ribe, strukture mozga i rizika od Alzheimerove bolesti, tvrdi voditelj studije Cyrus Raji s Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu. Dobre vijesti su da se ne morate “predozirati” ribom za ove zdravstvene dobrobiti – dovoljna je i jedna porcija tjedno za zaštitu britkog uma.

Istraživači su pratili 260 kognitivno normalnih ispitanika i prikupili njihove podatke o konzumaciji ribe. Ukupno je 163 ispitanika jelo ribu svakog tjedna, a većina je ribu konzumirala do četiri puta tjedno. Također su stručnjaci analizirali volumen sive tvari u mozgu koja je ključna za zdravlje mozga. Jednostavno rečeno, kada je ima mnogo, zdravlje mozga se održava.

“Konzumacija pečene ribe omogućava jače neurone u sivoj tvari mozga tako što su oni veći i zdraviji. Ovaj jednostavni odabir životnog stila povećava otpornost mozga na Alzheimerovu bolest i snižava rizik od ovog poremećaja”, objasnio je Raji.

“Radno pamćenje, koje omogućava osobama da se koncentriraju na zadatke i povežu informacije s kratkoročnim pamćenjem jedna je od važnijih kognitivnih domena. Nju uništava Alzheimerova bolest. mi smo ustanovili veću razinu radne memorije kod osoba koje su jele pečenu ribu na tjednoj bazi, čak i kada smo uzeli u obzir druge faktore, poput obrazovanja, dobi, spola i tjelesne aktivnost”.

Ako ste pak ljubitelj pržene ribe, znajte kako ćete ostati bez ovih zdravstvenih dobrobiti. Sličan savjet imaju istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg, koji tvrde kako se jedenjem ribe pečene na žaru možete zaštititi od zatajenja srca. No, ako preferirate prženu ribu, tada je učinak upravo suprotan. Riba na žaru čuva vaše srce

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo