Donosim recepte za cijeli dan u kojima će svi uživati!
Doručak – mliječni shake
Namirnice:
- Banana, 4 ploda (1 banana po osobi)
- Zobene pahuljice, 2 šalice, 180 g (3 jušne žlice po osobi)
- Jagode, 2 šalice, 300 g
- Mlijeko, 4 šalice (1 šalica po osobi)
Način pripreme: Sve sastojke staviti u blender i miksati dok ne dobijete homogenu smjesu. Smoothie podijeliti u 4 čaše.
Ručak – varivo od graška i ječma uz pureći file
Namirnice:
- Grašak, 2 šalice, 240 g
- Luk, 1 plod
- Mrkva, 2 ploda
- Rajčica,1 plod
- Ulje, maslinovo, 3 žličice, 15 g
- Peršin, list, usitnjeni, 0,5 jušne žlice, 2 g
- Ječmena kaša, 12 jušnih žlica, 130 g
- Puretina, meso, 450 g
Način pripreme: Na ulju blago popržiti luk. Dodati izrezanu mrkvu, grašak i rajčicu te ječam. Pirjati oko minutu. Smanjiti vatru, začiniti i dodati oko 300 ml vode. Kuhati i na kraju posuti usitnjenim peršinom. Pureći file narezati i začiniti po želji. Pirjati na malo masnoće i na vodi dok ne bude pečeno. Meso servirati uz tanjur variva.
Popodnevna užina – muffini s borovnicama
Namirnice:
- Brašno, pšenično, integralno, 2 šalice, 250 g
- Ulje, kokosovo, 5, jušnih žlica, 75 g
- Med, 5 čajnih žličica, 40 g
- Jaje, cijelo, 2 komada
- Grčki jogurt, 1 porcija, 150 g
- Borovnice, 1 šalica, 140 g
- žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Način pripreme: Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva. Zajedno pomiješati sve suhe sastojke i posebno pomiješati mokre sastojke. Polagano uliti mokre sastojke u suhe i dobro miješati dok ne dobijete homogenu smjesu. U smjesu ubaciti borovnice i dobro promiješati. U kalupe za muffine složiti papirnate čašice i ravnomjerno rasporediti smjesu u 12 kalupa. Peći u pećnici 20 minuta.
Genijalan trik kako za samo 15 minuta skuhati najslađi i najukusniji kukuruz
Večera – kajgana sa špinatom
Namirnice:
- Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
- Luk, 1 plod
- Špinat, 2 šalice, 60 g
- Jaje, cijelo, 8 komada (2 komada po osobi)
- Sir, Edam, naribani, 1 šalica, 56 g
- Kruh, integralni, tost, 8 kriške
ZA SALATU:
- Salata, mix 8 šalica, 240 g
- Ulje, maslinovo, 2 čajne žličice, 10 g
- Sol, 0,2 čajne žličice, 1 g
- Ocat, 0,7 jušne žlice, 10 g
Brzi ljetni obroci po receptu nutricionistice koje će obožavati cijela obitelj
Način pripreme: Na malo maslinovog ulja dinstati luk i dodati špinat (smrznuti koji prvo malo otopite ili svježi koji prije očistite i nasjeckate na rezance). Prelijete razmućenim jajima i pečete omlet. Začiniti po želji. Kad je kajgana pečena, posuti ribanim sirom. Poslužiti uz integralni kruh i veliku zdjelu miješane salate.
Foto: Shutterstock