Hrana i recepti

Hrana i recepti

Jučerašnji ručak planirate pojesti danas? Pazite jer se od nekih namirnica možete razboljeti

Ostatci od večere često su dobrodošli za užinu drugi dan, ali ipak treba razmisliti što smijete podgrijavati, a što ne.

Ostaci koje morate baciti

Nema ništa bolje od uživanja u omiljenom jelu kojeg ste pripremili jučer, ali i ti ukusni zalogaji mogu predstavljati prijetnju. Saznajte koje namirnice nikada ne smijete podgrijavati.

Jaja

“Jaja skoro uvijek sadrže salmonelu“, izjasnila se dr.  Kantha Shelke, znanstvenica koja se bavi istraživanjem hrane. Neke metode pripremanja ove namirnice zahtijevaju samo kratko izlaganje visokim temperaturama što može značiti da sve bakterije nisu uništene. Ako ih ostavite dulje vrijeme na sobnoj temperaturi, šanse su da će se bakterije samo razmnožiti. Uz to, jaja su uvijek ukusnija svježe pripremljena, pa nije najbolja namirnica za podgrijavanje.

Cikla

Istraživanja pokazuju kako dušikov oksid iz cikle može pomoći pri kontroli krvnog tlaka i dati vam više energije za tjelovježbu. Ali isti sastojak loše reagira u dodiru s toplinom. Kada se kuha, ne ohladi kako treba i podgrijava, pretvara se u spojeve koji mogu biti opasni za zdravlje.

Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan

Krumpir

Iako se čini da se radi o namirnici koja podnosi puno toga i kuha se punu dulje od jaja, ipak predstavljaju rizik ako se ohlade i čuvaju na sobnoj temperaturi dulje vrijeme. To će samo ubrzati razvoj određene bakterije koja može uzrokovati botulizam – rijetko, po život opasno otrovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Posebno je opasno ako ste krumpir omotali folijom jer će manjak kisika samo bakteriji omogućiti da se nesmetano razvija u velikom broju. Uz to je dobro napomenuti da je krumpir jedna od namirnica koja se ne smije podgrijavati u mikrovalnoj.

Špinat

Poput cikle, špinat je namirnica bogata nitratima i često se servira kuhana. Kako b se ne bi pretvorili u potencijalno opasne spojeve, možda je bolje poslužiti ih svježe ili samo kratko kuhane.

14 namirnica koje biste trebali jesti ako ste prehlađeni i želite da vam bude bolje

Riža

Možda niste znali ali prije otprilike 50 godina se javio velik broj trovanja kao posljedica konzumacije riže, a upravo se tako probudila svijest da se na njoj nalaze mikroorganizmi koji se zovu Bacillus cereus i množe se brzo na sobnoj temperaturi. To ne znači da morate baciti rižu odmah nakon što ste ju naručili iz restorana, ali se pobrinite da ju što prije pospremite u hladnjak ako ju ne pojedete unutar 2 sata.

Piletina

Poput jaja, svježa piletina može sadržavati salmonelu, a ako stoji na sobnoj temperaturi dulje vrijeme, vjerojatno će se broj bakterija samo povećati. Kako biste izbjegli trovanje, pazite da ju čuvate na hladnom. U mikrovalnoj pećnici se namirnice neće uvijek ravnomjerno zagrijati, pa svakako koji put okrenite meso. Nemojte ju zagrijavati više puta, uvijek od ostatka možete napraviti pileću salatu.

Hladna prešana ulja

Sva ulja, poput maslinovog ili ostalih biljnih koja su bogata omega masnim kiselinama, dobra su za zdravlje. No vrlo su osjetljiva na temperaturu. Zagrijavanje te ponovo zagrijavanje hrane koji sadrže ova ulja čine ih nestabilnim i tako ne baš sigurnim za konzumaciju.

Masna jela

Treba vam još razloga zašto ne zagrijavati hranu koja je pripremana na ulju? Možda je dovoljno spomenuti kako ponovno zagrijavanje, na primjer u mikrovalnoj pećnici, može dovesti do toga da se ulje zagrije iznad razine koja je sigurna i tada dolazi do proizvodnje opasnih para koje su loše za zdravlje, a to je potvrdila i studija objavljena 2012. godine u magazinu  Food Chemistry. Ako baš želite podgrijati hranu, učinite to u pećnici na niskoj temperaturi, a najbolje bi bilo ne zagrijavati ju uopće.

Plodovi mora

Svježa riba je jako zdrava namirnica i većina nas ih vrlo rijetko jede. No ništa ne predstavlja veću opasnost za zdravlje od pokvarenih morskih plodova. A riba se može pokvariti u kratkom roku! Prema riječima stručnjaka, bakterije se mogu razviti brzo na sobnoj temperaturi, a kako biste učinili sve što možete da to spriječite, nikada ne ostavljajte te namirnice na otvorenom dulje od 2 sata.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo