Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kad je idealno vrijeme za kavu?

Kava ima svoj najveći učinak na naše tijelo kada se konzumira između 9:30 i 11:30 sati, tvrde neuroznanstvenici.

Ukusna kuhinja u znaku kave

Kad je idealno vrijeme za kavu? Osim što bi odgovor na ovo pitanje mogao glasiti: “sad!”, znanstvenici tvrde 10:30 sati!

Za mnoge je kava prijeko potrebna čim otvore oči i jedini je način koji ih osposobljava za suočavanje sa svijetom. Za neke je kava tek usputna stanica u danu koja više predstavlja izgovor za druženje nego potrebu. No, kava ima svoj najveći učinak na naše tijelo kada se konzumira između 9:30 i 11:30 sati, tvrde neuroznanstvenici Sveučilišta zdravstvenih znanosti u Marylandu.

Naime, tada je razina hormona kortizola na najnižoj razini u danu i ima najviše smisla konzumirati kofein kako bi se taj pad kompenzirao. Tako osobe koje piju kavu između 8 i 9 sati, kada je njihova razina hormona kortizola visoka, razvijaju toleranciju na kofein, što znači da on postaje manje učinkovit.

Kortizol je hormon regulira naš bioritam jer se zbog njega osjećamo budnima i čilima.

Voditelj istraživanja Steven Miller tvrdi kako razina kortizola ponovno doseže vrhunac za vrijeme ručka, između 17:30 i 18:30 sati, što također znači da ovo vrijeme nije dobro za kavu.

“Ako pijete kofein kada je koncentracija kortizola u krvi na vrhuncu, tada vjerojatno ne biste trebali piti kofein, jer je stvaranje kortizola čvrsto povezano s vašom razinom budnosti”, dodao je voditelj istraživanja.

Ako spadate među osobe koje nisu “jutarnji tip”, tj. koje moraju popiti svoju šalicu crnog zlata prije nego što mogu progovoriti koju riječ, “uskoro ćete uvidjeti kako si morate napraviti jaču i jaču kavu kako biste odbili željeni učinak. To je zato jer je vaša razina kortizola prirodno najviša kad se probudite”, savjetovao je Miller.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo