Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako odmrznuti meso jednostavno i sigurno – znate li što smijete, a što ne?

Shutterstock

Uvijek je dobra ideja imati komad mesa u zamrzivaču, ali treba znati i kako ga otopiti.

Uz komad mesa u zamrzivaču večera može biti brzo gotova, a piletinu, kobasice ili goveđe meso se lako mogu i pohraniti ali i pripremiti jednom kad se odmrznu. Postavlja se pitanje koji je način najsigurniji za odmrzavanje mesa prije pripreme kako biste i obrok što prije dovršili. 

Treba li se ostaviti van hladnjaka ili u hladnjaku tijekom noći? Što ako se ne odmrznu koliko treba? Što ako ste jako gladni ili obrok mora biti gotov jako brzo jer djeca samo što nisu ušla u kuću iz škole? Ne brinite, postoji nekoliko metoda koje će proces ubrzati i meso će se odmrznuti brzo. Evo odgovora na sva vaša pitanja o odmrzavanju mesa.  

Koji je siguran način za odmrzavanje mesa? 

Apsolutno najbolja metoda odmrzavanja mesa je da ga ostavite preko noći u hladnjaku dok se potpuno ne odmrzne. Jednom kada je odmrznuti, mljeveno meso, piletina ili morski plodovi mogu ostati u hladnjaku dan ili dva, dok će janjetina, govedina, svinjetina ostati dobri za jelo i nakon tri ili pet dana. Ova metoda ne zahtijeva nikakvo planiranje, a daje vam prostora da meso odmrznete na sigurna način kako ono ne bi izgubilo na kvaliteti. 

Smije li se meso otapati u hladnoj vodi?

U samo 60 minuta meso će se otopiti ako koristite ovu metodu, a ne recimo mikrovalnu pećnicu. Komad mesa stavite u plastičnu vrećicu i pokušajte iz nje izbaciti sav zrak. Veliku posudu napunite hladnom vodom i meso potopite u njoj. Svakih pola sata stavite novu vodu kako bi ona ostala hladna i kako bi se meso otopilo. Manje komade piletine ili morskih plodova ćete odmrzavati sat vremena, a velikim komadima mesa može biti potrebno i do par sati. Otprilike je potrebno 30 minuta po kilogramu mesa, na primjer velikog komada puretine. Jednom kad je meso spremno za kuhanje, nemojte ga više zamrzavati, a ako vam nešto mesa ostane, koristite za pripremu nekog drugo jela, poput juhe. 

Što liječnik jede svakog dana za bolju ravnotežu šećera u krvi, a nikada nije gladan?

Koji je najbrži način za otapanje mesa? 

Ako naučite kako otapati meso u mikrovalnoj, za 10 minuta ono će biti spremno za pripremu. Ovo je metoda najbolja za male komade mesa koji će se dobro termički obraditi nakon otapanjam, a to se odnosi i na pileća prsa. Pročitajte upute na mikrovalnoj pećnici i naučite koji je najbolji način za odmrzavanje mesa. Ako na njoj nema opcije za odmrzavanje, uključite jedno od jačih opcija zagrijavanja hrane i stavite meso nekoliko trenutaka te ponovite dok se meso ne odmrzne. Budite oprezni da meso ne skuhate umjesto otopite. Jednom kad se ono otopi, odmah pripremite. 

Je li dobro kuhati zamrznuto meso? 

Kada ste u žurbi, ne morate uvijek odmrznuti meso prije pripreme. Vjerovali ili ne, pureće meso iz zamrzivača možete odmah pripremati, a isto vrijedi i za komade piletine ili goveđeg odreska. Ipak će biti potrebno nešto više vremena za kuhanje takvog komada mesa, i nije idealan odabir ako želite hrskavo pečenu kožicu ili savršeno pečeno meso. Možda nije savršena opcija, ali ako ste u žurbi, može koristiti. 

Fantastične ideje za vikend-ručak: Osjećajte se kao na godišnjem odmoru

Koliko je sigurno meso otapati na sobnoj temperaturi? 

Neki izvori tvrde kako je sigurna opcija meso staviti u toplu vodu ili na kuhinjski element, Američka agencija za sigurnost hrane upozorava kako to nije sigurno. Meso nikada ne smije stajati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo