Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kava s mlijekom sadrži više zasićenih masti nego porcija pomfrita. Znamo još 7 jednako šokantnih primjera!

Shutterstock

Premda je pomfrit simbol nezdrave prehrane, čini se da obična kava s mlijekom sadrži više zasićenih masti nego ova omiljena grešna hrana. Evo koje su još namirnice bogate zasićenim mastima, za koje se uobičajeno smatra da povećavaju tlak i kolesterol u krvi pa tako i rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Masnoće u prehrani – kako razlikovati dobre od loših?

1. Voćni sladoled vs. grčki jogurt

Dok šalica grčkog jogurta sadrži 6 grama zasićenih masti, u pola šalice voćnog sladoleda naći ćete 4 grama. Također, postoje varijante grčkog jogurta na kojima piše „s manjim udjelom masnoća“ ili „nemasni“. Ovaj posljednji skoro je u potpunosti lišen zasićenih masnoća, ali postoje danas i dijetne verzije sladoleda, zar ne?!

2. Pileći zabatak vs. filet lososa

Porcija pilećeg zabatka od 85 grama, sadrži 3 grama zasićenih masti – tri puta više nego ista količina lososa. Ovdje govorimo o mesu bez kože u kojoj se krije najveća količina zasićenih masti.

Umjesto zabatka, odaberite pileća prsa – sadrže samo 1 gram zasićenih masti po porciji.

3. Šimbas odrezak vs. mlijeko s 2% masnoće

Šalica mlijeka s 2 posto masnoće sadrži 3 grama zasićenih masnoća, što je dvostruko više od finog goveđeg odreska veličine 85 grama, pažljivo očišćenog od suvišne masnoće. 

Čak i da ostavite 3 mm masnoće na odresku još uvijek neće sadržavati više od 2 grama zasićenih masnoća.

No zato je mlijeko bolji izvor vitamina A i D te kalcija. Također, mlijeko sadrži manje kalorija.

Zdrave masnoće koje tijelo voli!

4. Pizza od sira vs. čips

Jedan trokut pizze sadrži 4,5 grama zasićenih masti što znači da ih ima više nego porcija čipsa koju ćete pojesti gledajući film. No, to ne znači da se slobodno možete prepustiti uživanju u čipsu jer samo 15 „listića“ ove omiljene grickalice sadrži 1,5 grama zasićenih masti.

5. Maslac vs. maslinovo ulje

U samo jednoj jušnoj žlici maslaca nalazi se 7 grama zasićenih masti. To je triput više nego kod maslinovog ulja jer jedna žlica ulja sadrži 2 grama zasićenih masti. 

Radije umočite kruh u maslinovo ulje nego da po njemu mažete  maslac. Koji god da koristite, zapamtite da su oba puna kalorija, tako da je najbolje ne pretjerivati.

6. Bademovo mlijeko vs. sojino mlijeko

Sojino mlijeko sadrži 1,3 grama zasićenih masti što je više nego bademovo mlijeko, koje ih gotovo uopće ne sadrži. Obje namirnice sadrže puno manje  zasićenih masti nego što ćete ih pronaći u punomasnom mlijeku i mliječnim proizvodima, poput vrhnja i sira.

7. Kuhano jaje vs. muffin od borovnica

U muffinu se krije 3-4 grama zasićenih masti, ovisno o njegovoj veličini i sastojcima u receptu, ali u prosjeku je to dvostruko ili više od dvostruko zasićenih masti nego u kuhanome ili poširanome jajetu.

Također, muffin sadrži šećer i druge jdnostavne ugljikohidrate dok je jaje puno visoko vrijednih proteina i drugih važnih nutrijenata.

Trans-masti povezane s moždanim udarom

M. R. S.

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo