Koje je idealno sportsko piće?

zena-vjezbanje-voda

Idealno sportsko piće trebalo bi hidratizirati tijelo sportaša koji tijekom treninga znojenjem izgube puno tekućine.

Suvišan unos tekućine, čak i tijekom vježbanja, može dovesti do tegobe zvane dipsomanija. Nju karakterizira intenzivno pijenje, odnosno kompulzivna žeđ, čak i kada osoba realno nije žedna. Glavno obilježje dipsomanije je poremećaj ravnoteže elektrolita, što može biti jako opasno, a u rijetkim slučajevima može dovesti i do smrti.

Sportaši bi trebali piti onoliko koliko su žedni. Ni manje ni više. Također bi se trebali kloniti iscrpljujućeg vježbanja ukoliko su vremenski uvjeti ekstremni, a temperatura zraka iznimno visoka. U takvim je slučajevima bolje vježbanje odraditi ujutro,kada je hladnije i popiti onoliko tekućine da se zadovolji žeđ.

muskarac-vjezbanje-vodaUgljikohidrati
Odavno se zna da su tijelu potrebni ugljikohidrati kako bi se maksimizirala učinkovitost, a ovo se posebno odnosi na sportaše. Ugljikohidrate koje unosimo pićem tijelo koristi za stvaranje energije. Istraživanja su potvrdila da prisutnost ugljikohidrata u sportskim pićima može odgoditi zamor i iscrpljenost.

Sportska pića koja sadrže između 7 i 10 posto polimera glukoze pomažu sportašima i održavaju njihove izvedbe na dobroj razini. Sportaši bi stoga trebali piti oko 400 ml sportskih napitaka prije treninga. Također bi trebali unositi dodatnih 100 ml svakih 15 minuta tijekom vježbanja, ali ovaj omjer treba biti reguliran i osjećajem žeđi.

Proteini
Sve do nedavno,  sportska su pića uglavnom sadržavala vodu, ugljikohidrate, natrij i kalij. Posljednja istraživanja govore da bi ti napici trebali u svom sastavu imati i proteine. Njihova bi prisutnost uvelike poboljšala performanse sportaša.

Tijekom vježbanja gube se velike količine proteina, te dnevno treba unijeti do 140 grama proteina kako bi se osigurala kvalitetna obnova mišića.

M. Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!