Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koje mliječne proizvode konzumirati, a koje izbjegavati kod Helycobacter pylori infekcije

U našoj rubrici Halo, doktore čitatelj je postavio pitanje vezano uz Helicobacter pylori i konzumaciju mliječnih proizvoda.

Infekcija bakterijom Helicobacter Pylori: simptomi, dijagnoza i liječenje

Pitanje čitatelja:

Imam Helicobacter pylori koju sam liječio trojnom terapijom. Nakon terapije sam napravio kontrolu (nakon 2 mjeseca) i dalje je imam. Sad imam drugu terapiju s novim lijekovima. Prehranu sam regulirao, ali sam naišao na poprečna mišljenja o konzumiranju jogurta, sirutke i svježeg sira. Pa vas molim da mi odgovorite, jogurt, sir, sirutka, da ili ne? 

Odgovor Dijane Gluhak Spajić, mag.nutr., Centar za nutricionizam:

Početkom 20. stoljeća davane su preporuke na bazi mlijeka u kombinaciji s antacidima za liječenje gastrointestinalnog čira, temeljeno na načelu da će mlijeko osigurati alkalizaciju želuca i ublažiti bol. Danas se mlijeko ne preporučuje zbog puferirajućeg učinka i značajnog učinka mlijeka na kasnije izlučivanje želučane kiseline.

Što se tiče mliječnih proizvoda, postoje naznake u znanstvenim istraživanjima da mlijeko i mliječni proizvodi mogu imati zaštitne učinke protiv infekcije H. pylori , točnije pokazalo se da probiotici na bazi fermentiranog mlijeka (goveđi laktoferin, imunoglobulinski obogaćeni α-laktalbumin i proteini sirutke) povoljno djeluju na liječenje H.pylori.

Zbog ograničenih podataka, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se mogli odrediti točni sastojci i količine koje mogu pomoći. Od mlijeka i mliječnih proizvoda slobodno se mogu uzimati fermentirani mliječni proizvodi (kefir, acidofil, jogurt) i svježi posni sir. Ono što treba izbjegavati i što može pogoršati simptome je punomasno mlijeko, oštri, dimljeni i suhi sirevi, punomasno vrhnje i čokoladno mlijeko.  

Za snažne mišiće dnevno unesite oko 50 grama proteina iz različitih izvora

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo