Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koji napitak je najbolji za hidrataciju? I ne, ne govorimo o vodi…

Shutterstock

U svakom slučaju, ako birate između soka ili vode, svakako odaberite vodu.

Škotsko Sveučilište St. Andrews svojim je istraživanjem usporedilo hidratantne mogućnosti nekoliko različitih pića i utvrdilo je kako voda zapravo nije najbolji hidratant, navodi msn.com. 

Naime, ovakav rezultat prvotno leži u načinu na koje tijelo reagira na pića, tvrdi Ronald Maughan, jedan od autora istraživanja. Tako zaključuje kako pića koja imaju dodatak šećera, masti i proteina, tijelo hidratiziraju kroz duže vrijeme

Nove smjernice prehrane: koliko je mesa i mlijeka dopušteno jesti?

Tako navode kako je mlijeko hidratantnije od vode jer sadrži mliječni šećer, laktozu, proteine i masti koje usporavaju gubljenje tekućine. Mlijeko, osim toga, sadrži i natrij koji, kao spužva, zadržava vodu te dovodi do manje proizvodnje urina. 

Na isti način djeluju i oralni hidratanti koji se koriste u slučajevima proljeva. Takvi napitci sadrže male količine šećera, natrij i kalij, sve sastojke koji sprečavaju gubitak vode iz tijela.

Ipak, pića koja sadrže više šećera nisu ništa hidratantnija od vode. Takva će pića sporije napustiti tijelo, no ona će se i zbog šećera nakupiti u crijevima koja će, za razgradnju tih šećera, povući dio vode iz tijela te tako neće pospješiti hidrataciju. 

U svakom slučaju, ako birate između soka ili vode, svakako odaberite vodu. Ona je naime ključna za normalan rad bubrega i jetre, a luči i toksine iz tijela te održava elastičnost kože.  

Što se tiče drugih pića, istraživači su utvrdili kako će pivo utjecati na manji gubitak vode nego će to učiniti viski.

“Razlog leži u tome što pivo u svom sastavu sadrži više vode nego viski”, tvrdi Maughan. 

Hidratantna svojstva kave, s druge će strane, ovisiti o količini ispijenog kofeina. Tako će naprimjer, uobičajena količina kave koja sadrži 80 miligrama kofeina, biti jednako hidratantna kao i voda, zaključilo je istraživanje. 

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo